Eis: tot zes jaar voor woekerrentes

Het Openbaar Ministerie eiste woensdag gevangenisstraffen van vier en zes jaar tegen twee mannen die geld uitleenden tegen woekerrentes. De mannen uit Singapore woonden in Den Haag en leenden voornamelijk aan vluchtelingen die illegaal in Nederland verblijven.

De twee mannen maakten misbruik van de kwetsbare situatie waar hun ‘klanten’, die onder grote druk werden gezet als ze niet terugbetaalden. Een vrouwelijke klant is urenlang vastgehouden omdat ze haar lening niet op tijd terugbetaalde. Een van de verdachten bekende dat hij haar heeft geslagen tot haar mond ging bloeden.

Tussen januari 2009 en augustus 2011 zouden de mannen meer dan 400 leningen hebben verstrekt, voornamelijk aan Aziaten. Daarnaast hadden de Aziaten vuurwapens en worden ze verdacht van hennepteelt en witwassen. De 43-jarige verdachte had een adviesbureau in Chinatown in Den Haag. Dat bureau zou een ‘kantoor’ zijn van een criminele organisatie, die de verdachte zou runnen.

Zes andere mannen worden verdacht deel te nemen aan deze criminele organisatie. Ze zijn allemaal van Aziatische afkomst. Eerder deze week eiste de officier van justitie al gevangenisstraffen tot twee jaar tegen vier van deze verdachten.

Een aantal verdachten zouden zijn betrokken bij een steekpartij in een restaurant in Den Haag in 2011. Die steekpartij zou te maken hebben met een ruzie over hennep.