Eis van 14 jaar in mega drugszaak

Voor de Rotterdamse rechtbank hebben twee officieren van justitie van het landelijk parket celstraffen tot 14 jaar geëist in de zaak van de smokkel van 1,1 ton heroïne en morfine vanuit Iran, en van cocaïne, in de zogeheten “Ridleypark-zaak”.

Geweld

In de zaak staan zeven mannen terecht (tussen de 23 en 53 jaar) uit Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort en het Verenigd Koninkrijk. Volgens justitie vormden zij een internationale criminele organisatie middels meer en minder legitieme bedrijven, katvangers, pgp-telefoons en dreiging met geweld of dreiging met geweld.

Bakovens

In een loods in Heijen (L.) werd in februari 2017 ruim 1.100 kilo heroïne en morfine, met een straatwaarde van ruim 68 miljoen euro, onderschept in een bakoven uit Iran. Het onderzoek startte door een afgeluisterd gesprek in een andere zaak waarin bleek dat mensen dringend naar iemand op zoek waren. Uit Belgische informatie bleek op naam van het bedrijf van die persoon een bakoven transport binnen te komen in de haven van Antwerpen waar mogelijk drugs in zaten. Dit transport werd gecontroleerd  en de drugs werden ontdekt.

Cocaïne in bananen

Gaandeweg het onderzoek bleek dat de verdachten die bij de invoer van die 1.1 ton heroïne waren betrokken zich ook bezig zouden hebben gehouden met de invoer van een transport bananen – met cocaïne – in januari 2017. Uit de onderzoeksbevindingen, waaronder pgp-berichten, concludeerden OM en politie dat er in die partij 1.300 kilo cocaïne moet hebben gezeten.

Het conflict rondom dat verdwenen transport heeft mede tot de ten laste gelegde geweldsdelicten geleid. De schoonfamilie van één van de verdachten werd bedreigd, de familie moest er voor moeten zorgen dat het geld voor de partij cocaïne vergoed werd. Eerder is al een 17-jarige jongeman veroordeeld voor zijn rol in dit geweld.

Hoofdverdachten

De hoogste eisen waren voor de twee hoofdverdachten. De een zou de leiding gehad hebben over het geheel, de ander zou in ieder geval op papier ervoor gezorgd hebben dat de groep kon beschikken over een fruitbedrijf en een transportbedrijf. Via die bedrijven zouden de containers met cocaïne verdwenen zijn, tot woede van de andere hoofdverdachte. In afgeluisterde gesprekken, ook nadat de man was aangehouden vanwege de onderschepte heroïne, is deze 35-jarige Amersfoorter Ramazan Z. op zoek naar mensen die al dan niet via de ontvoering de familie van de 43-jarige Rotterdammer Murat I. onder druk kunnen zetten. De Rotterdammer was er vandoor nadat hij eerder door middel van valse documenten aan de medeverdachten had gemeld dat de autoriteiten de cocaïne hadden onderschept.

Zie ook:

Rechtszaak recordvangst heroïne

NL-er in Spanje gepakt voor grote cokezaak