Eis van 20 jaar cel voor kofferbakmoord

Het Openbaar Ministerie heeft maandag 20 jaar cel geëist tegen de 42-jarige Leon van M. uit Brielle op verdenking van de moord op Caroline van Toledo. Het stoffelijk overschot van de toen 35-jarige vrouw werd in 2005 gevonden in de kofferbak van haar uitgebrande Opel Astra in Oostvoorne.

Volgens het OM is er verschillend bewijs tegen Van M. Zo is er dna van hem gevonden op de binnenkant van een knoop van een stropdas waarmee het slachtoffer was vastgebonden. Het dna is beschadigd, vanwege de brand in de auto. Ander bewijs ziet het OM onder andere in de kabelbinders waarmee Van Toledo was vastgebonden. Dezelfde soort kabelbinders (die niet verkrijgbaar waren in een bouwmarkt) werden bij de familie Van M. terug gevonden. Een getuige heeft verklaard dat Van M. tegenover hem had verteld over barbecuen met benzine en een kofferbak. Een andere getuige was naar aanleiding van een uitzending van Opsporing Verzocht duidelijker: Van M. heeft gezegd dat hij de kofferbakmoord had gepleegd.

Bungalow

Van Toledo was apothersassistente en woonde in Oostvoorne in een bungalow pal naast het huis van haar ouders. Om 05.00 op 3 september 2005 staat haar auto plotseling niet meer naast haar woning, de vaste plaats, maar ineens vóór haar huis. Ook brandt er licht en staat het ijzeren hek open. Ruim een half uur later wordt gezien dat haar huis aan de Molendijk in brand staat. Haar auto is weg. Deze wordt om ongeveer 06.30 teruggevonden bij het recreatieterrein Kruininger Gors in Oostvoorne. De uitgebrande auto met het stoffelijk overschot van Van Toledo staat dan op het afgelegen fietspad bij de Heindijk, achter het monument De Kogeloven. Volgens de patholoog-anatoom is het slachtoffer door de brand om het leven gekomen. In haar longen werden roetdeeltjes teruggevonden, zo werd vandaag duidelijk bij de rechtszitting.

Pinpas

Later die ochtend wordt er met de gestolen pinpas van het slachtoffer gepind bij een bank in Rozenburg. Volgens het OM had de pinner een muts op die niet in Nederland te koop was, maar wel in bijvoorbeeld het Duitse Oberstdorf waar de familie Van M. jarenlang op Wintersport ging. Ook droeg de man die het geld uit de automaat pinde een trui droeg van Fortis. Volgens getuigen had Leon van M. dergelijke truien.

Eerste keer

Twee jaar na de moord wordt Leon van M. voor de eerste keer gearresteerd. Negen maanden later wordt hij op vrije voeten gesteld. Naar aanleiding van nieuw onderzoek wordt de man uit Brielle in de zomer van 2017 opnieuw aangehouden. De verdachte is momenteel op vrije voeten met een enkelband. Het OM wil dat hij direct de cel in gaat.

De officier van justitie eiste 20 jaar in plaats van 30 jaar cel. Dat was in 2005 de maximumstraf voor moord.