Eis: Vier jaar cel voor overval Brinks

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Amsterdam vier jaar gevangenisstraf geëist tegen de Belgen Asfraf el A. en Rachid C. voor hun bijdrage in de zeer gewelddadige overval op het gelddepot van Brinks in Amsterdam-Zuidoost in juni 2010. Uit het dossier blijkt dat de twee niet de hoofddaders zijn. In totaal waren er zes overvallers.

Hek

Het was 03.00 toen de in het zwart geklede mannen de toegangsdeur opbliezen en begonnen te schieten. Op dat moment waren er drie personeelsleden van Brinks aanwezig die direct de politie belden. De overvallers hadden tevoren het hek rond het gebouw van het KLPD afgesloten met kettingslot om achtervolging te voorkomen.

Poging moord

De buit was bijna 12 miljoen euro. In een vluchtauto die crashte op de A2 werd 6 miljoen teruggevonden. Onderweg schoten de overvallers meerdere malen gericht op politie. Er hebben 12 agenten aangifte gedaan van onder meer van poging tot moord.

Strafblad

Rachid C. heeft geen strafblad. In België heeft hij slechts een aantal verkeersovertredingen gemaakt. C. zou de snelle Audi hebben geleverd en op naam hebben gehad die is gebruikt bij de roof. Ashraf el A. heeft een ruim strafblad met onder meer inbraken en wapenbezit. Er is dna van El A. aangetroffen op de ketting waarmee het hek van het politiebureau was afgesloten. Hj zou ook kraaienpoten hebben gemaakt en de gecrashte vluchtauto hebben bestuurd.

Bank

Nadat de vluchtauto was gecrasht reden de overvallers in een gekaapte auto naar België. Een telefoon heeft contact gehad met een zendmast vlak bij het woonadres van Rachid C. in Brussel. El A. heeft in september 2011 een groot bedrag opgenomen van een rekening bij een bank in Casablanca. Die rekening opende hij niet lang na de overval.

Er is nog een verdachte aangehouden. Die zit vast in Marokko. Andere overvallers van Brinks in Amsterdam-Zuidoost zijn voortvluchtig.