Eis: vier jaar om betrokkenheid explosie bij Amsterdamse club

Hoewel het Openbaar Ministerie niet kan vaststellen of de verdachte zelf een handgranaat liet ontploffen bij de club Mad Fox aan de Spuistraat in het centrum van Amsterdam eist het tegen hem wel vier jaar cel voor betrokkenheid bij die ontploffing.

Auto

In de nacht van 5 april van dit jaar ontplofte er bij Mad Fox voor de deur een handgranaat. Volgens het OM is er genoeg bewijs voor de stelling dat de 34-jarige C. A. daarbij als medepleger betrokken was. Op drie plekken op de beugel van de handgranaat is een dna-mengprofiel aangetroffen van drie personen, waaronder die van de verdachte. A. ontkent elke betrokkenheid maar kan niet verklaren waarom zijn dna op die plekken is gevonden.

Uit onderzoek is vastgesteld dat de auto waarin de 34-jarige verdachte die nacht naar Amsterdam reed en zich op het moment van de explosie in Amsterdam bevond. Kort na de explosie vertrok de auto weer uit Amsterdam. Hetzelfde patroon blijkt volgens justitie uit telefoongegevens van A. die zijn opgevraagd.

Samengewerkt

Uit opgenomen gesprekken in de penitentiaire inrichting tussen de verdachte en zijn vriendin wordt volgens de officier van justitie duidelijk dat zij een alibi voor hem moest regelen. Maar ook zou blijken dat hij samen met een anderen in de buurt van Spuistraat is geweest.

Volgens het OM heeft de verdachte nauw en bewust met die anderen samengewerkt. Ze zouden samen naar de club zijn gereden, de handgranaat hebben neergelegd en zijn gevlucht. Juridisch gezien kan er daarom volgens het OM van medeplegen worden gesproken.

Kogeltjes

De gebruikte handgranaat was een scherfhandgranaat met een lading van ongeveer 3.000 metalen kogeltjes. Het gevaar dat de explosie oplevert is groot. Personen binnen het bereik van enkele meters van de ontploffing kunnen dodelijk worden getroffen. Als ze tientallen meters van de explosie staan kunnen ze zwaar gewond raken.

Een motief voor het laten ontploffen van de granaat is niet duidelijk.

Het Openbaar Ministerie gaat er ook van uit dat A. op 6 maart en op 5 april per telefoon waarschuwingen heeft gegeven dat er een granaat kan ontploffen bij de club.