Eis: vier jaar voor georganiseerde autodiefstallen

In een groot onderzoek naar georganiseerde diefstallen van Audi’s en Range Rovers heeft een officier van het landelijk parket woensdag voor de rechtbank in Zwolle tot vier jaar gevangenisstraf geëist tegen zes mannen.

Turbo-decoders

De zes zouden zich op grote schaal hebben beziggehouden diefstal en heling van dure auto’s. Het stelen verliep op technologisch professionele wijze. Bij doorzoekingen na de aanhoudingen werden onder andere blanco autosleutels en zogenoemde turbo-decoders gevonden. Met dit soort spullen kunnen ook beveiligde auto’s snel en zonder in te breken worden geopend.

België

De landelijke eenheid van de politie startte het onderzoek nadat er uit België informatie was gekomen. Daar stuitten de autoriteiten bij een onderzoek bij een Belgische verdachte in 2016 op een in Nederland gestolen Audi. Nader onderzoek leidde tot het vermoeden dat er in Nederland een groep actief was.

In telefoontaps werd volgens de politie een witte Range Rover als een ‘snoepje’ betiteld.

In juli 2017 eerst vier mannen uit Zeist aangehouden (van 41 en 33 jaar), vervolgens nog een 31-jarige man uit Utrecht en een 26-jarige man uit Almere. Daarna volgden twee mannen van 38 uit Almere en Den Bosch en een man van 29 uit Utrecht.

Jammer

Bij zoekingen in woningen en een garage vond de politie onder andere gestolen auto-onderdelen en een zogenoemde jammer, waarmee GPS en telefoonverkeer verstoord kan worden, ook dat van opsporingsdiensten. De zeven mannen worden verdacht van in ieder geval de diefstal en heling van zes auto’s: Range Rovers en een Audi.

De officier schetste op de zitting een beeld van een goed geoliede criminele organisatie die zich bezig hield met het voorverkennen, stelen, koud zetten en doorverkopen van (gestolen) auto’s. Een aantal auto’s verdween naar het buitenland.

Met name snelle Audi’s worden door criminelen veel gebruikt als vluchtauto bij plofkraken en andere geweldsdelicten.

De zaak van een zevende verdachte is om persoonlijke reden uitgesteld.