Eis vierde verdachte Purmerland 20 jaar

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag tegen de vierde verdachte van betrokkenheid bij de ‘Purmerlandmoorden' 20 jaar cel geëist. Arnold van L. is volgens het OM medeplichtigheid aan het medeplegen van de moord op Mohamed Benbouker en aan het medeplegen van moorden op

De drie slachtoffers werden op 20 december 2011 doodgeschoten bij Purmerland. Verdachte Arnold van L. zou door Benbouker zijn afgeperst, geïntimideerd en mishandeld vanwege een schuld die Benbouker voor hem op zich had genomen. Arnold van L. besprak dat met medeverdachte Martijn W. en die benaderde volgens het OM Rahim D. Rahim D. nam James P. en Thomas L..

Niet dood

Het OM verdenkt Arnold van L. niet van medeplegen van de moord op Benbouker. Arnold van L. wilde zijn probleem met hem opgelost hebben maar wilde hem niet dood. Daar zijn wat het OM betreft voldoende aanwijzingen voor. Wel wist Arnold van L. volgens het OM dat er geweld gebruikt zou worden en heeft hij de informatie verstrekt waardoor de moord gepleegd kon worden. Daarmee was hij naar de mening van het OM medeplichtig aan de plannen die Martijn W. had, namelijk een moordaanslag. Aangezien Martijn W. wordt verdacht van het medeplegen van moord, wordt Arnold van L. verdacht van medeplichtigheid aan het medeplegen van de moord.

Beperkte rol

Hoewel Arnold van L. bij de moord op Benbouker een beperkte rol had, houdt het OM hem wel verantwoordelijk voor de dood van de andere twee slachtoffers. Hij zou de andere verdachten er immers op hebben gewezen dat er even verderop twee mannen stonden te wachten op hem en Benbouker. Dit betrof twee medewerkers van Benbouker. Arnold van L. vreesde gevaar als zij weg zouden blijven en zou blijken dat zijn metgezel was doodgeschoten. Hij wees de anderen op de aanwezigheid van de twee andere slachtoffers en reed voor hen uit, terwijl hij wist dat Benbouker net was doodgeschoten. Het OM verdenkt Arnold van L. daarom van het medeplegen van twee moorden. Het OM vervolgt Arnold van L. ook voor wietteelt. Het OM heeft in zijn strafeis rekening gehouden met het feit dat deskundigen Arnold van L. verminderd toerekeningsvatbaar achten.

Tegen de andere drie verdachten James P., Thomas L. en Martijn W. werd maandag respectievelijk 30, 18 en 18 jaar cel geëist. Een 5e verdachte (Rahim D.) heeft zich bij zijn aanhouding vorig jaar van het leven beroofd. Als hij nog had geleefd zou het OM tegen hem levenslange gevangenisstraf hebben geëist.