Eis: vijf jaar cel voor terugschieten uit beschoten café

De officier van justitie in Amsterdam heeft dinsdagmiddag vijf jaar cel geëist tegen de 29-jarige Amsterdammer Riff W.. W. schoot in de nacht van 1 op 2 april in een café in de Amsterdamse Pijp drie maal met een pistool op de ingang, nadat onbekenden aanwezigen in het café onder vuur namen.

Keukentje

Getuigen hebben die nacht twee mannen met bedekte gezichten waargenomen. Eén getuige zegt dat er twee mensen met een pistool op het café schoten. Twee aanwezigen raakten ernstig gewond. Er zijn acht kogels afgevuurd. In het kleine Café Zuid waren ruim tien mensen aanwezig. Het café had geen achteruitgang. De bezoekers vluchtten in paniek naar achteren. Op bewakingsbeelden is te zien hoe Riff W. vanuit een keukentje in de richting van de toegangsdeur, op de hoek van de Ruysdaelkade en de Van Ostadestraat, schiet.

Doodsbang

Uit de beelden blijkt dat er nadat het vuren van buiten was gestopt na minder dan een halve minuut wordt gevuurd door W..Op de zitting zei W. dat hij ‘doodsbang’ was en omringd was door angstige en schreeuwende mensen:

Ik heb in de richting van de deur geschoten. Op dat moment was ik zo bang dat ik wilde voorkomen dat ze naar binnen kwamen. (…)  Ik was bang dat er elk moment weer een kogelregen zou komen. Ik heb als waarschuwing naar buiten geschoten met de bedoeling: kom niet naar binnen.

De officier van justitie ziet echter geen noodweer omdat er op dat moment geen schutters in beeld waren. Het was volgens haar een aanval ‘in het wilde weg’. Het Openbaar Ministerie wil niet dat er eigenrichting wordt gepleegd, ook niet als mensen worden beschoten omdat er risico bestaat dat gewone burgers wordt geraakt. W. erkende ter zitting dat hij in de paniek niet had nagedacht over het risico dat hij de woonboten langs het water van de Boerenwetering zou raken: ‘Pas bij de uitzending van Opsporing Verzocht.’

W. zegt dat hij het wapen eerder had afgepakt van een kennis die dronken was en ermee ‘naar de stad’ wilde gaan. De politie vermoedt dat deze man mogelijk het doelwit van de schutters was.

Witwassen

In juli wilde de ondergedoken W. via de Duitse stad Keulen naar Tanger in Marokko vliegen Op het vliegveld werd hij aangehouden. Hij had een Rolex-horloge en 5.000 euro op zak. Justitie wil hem ook laten veroordelen voor witwassen.

Michiel Balemans, de advocaat van W., ziet wel degelijk een noodweer-situatie toen zijn cliënt op de deur schoot.

Het is vaker voorgekomen dat schutters die op zoek zijn naar een persoon om te liquideren een horeca-gelegenheid zijn binnengegaan om de zaak af te maken. Voor de schutters bij Café Zuid staat een beloning uit van 20.000 euro.

Zie ook:

Schietpartij in Amsterdamse Pijp (VIDEO UPDATE2)