Eis vijf jaar voor in brand steken man

De officier van justitie in Den Haag heeft tegen maandag tegen twee 19-jarige mannen vijf jaar gevangenisstraf geëist. Ze staan terecht omdat ze op 3 juni in Den Haag een 24-jarige man zouden hebben ontvoerd, mishandeld en in brand gestoken. Verder is hen onder andere bedreiging en afpersing ten laste gelegde. Een derde verdachte was minderjarig toen de mishandeling plaatsvond.

150.000 euro

De officier van justitie eiste 20 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ (plaatsing in jeugdinrichting)-maatregel. Een 22-jarige man achtte de officier van justitie medeplichtig. Tegen hem eiste hij 18 maanden gevangenisstraf. Ook vroeg de officier van justitie een schadevergoeding van €150.000,- toe te wijzen.

Kelderbox

De mannen hadden volgens de officier van justitie die avond het slachtoffer gedwongen om mee te lopen een kelderbox in aan de Roggeveenstraat in Den Haag. Daar werd hij geslagen, kreeg hij een pistool tegen zijn hoofd en daarna werd hij met benzine besprenkeld en vervolgens in brand gestoken.

Smoes

Aanleiding van het incident was dat één van de 19-jarige verdachte ervan overtuigd was dat de 24-jarige man iets van hem had gestolen. Hij belde één van de andere 19-jarige mannen die bedacht om de 24-jarige bang te maken door hem te bedreigen met een nepvuurwapen. Het slachtoffer werd met een smoes naar een plek gelokt en vervolgens door de vier verdachten gedwongen mee te lopen naar de kelderbox.

Harde muziek

Terwijl ze daar naartoe liepen, werd hij geslagen. Daar aangekomen werd hard muziek aangezet door één van de 19-jarige verdachten, zodat eventuele passanten het geschreeuw van de 24-jarige niet zouden horen. De 22-jarige man bleef buiten op de uitkijk staan. Het slachtoffer moest op een stoel zitten en werd meerdere keren geslagen. Ook werd hij bedreigd met het nepvuurwapen.

Coma

Toen zag één van de 19-jarige mannen een jerrycan staan en gooide benzine over het slachtoffer heen. Nadat de 19-jarige man met een aansteker had geklikt, ontstond er brand. Het T-shirt van het slachtoffer vloog in de brand. Hierdoor liep hij zware brandwonden op in zijn gezicht, hals, armen en schouders. De man wist het shirt uit te krijgen, waardoor hij niet nog zwaarder gewond raakte. Toen hij de kelderbox uitvluchtte, kreeg hij nog een karatetrap van de 22-jarige man. Het slachtoffer werd uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht waar hij kunstmatig in coma werd gehouden.

'Alle drie verantwoordelijk'

De officier van justitie vindt dat de drie mannen die in de kelderbox waren allemaal verantwoordelijk zijn voor de zware brandwonden die het slachtoffer opliep. Hij verwijt het de andere aanwezige mannen in de kelderbox, dat zij niet ingrepen toen de 19-jarige man de jerrycan pakte, brandstof over het slachtoffer gooide en met een aansteker klikte, waarna brand uitbrak. De officier van justitie rekent deze verdachten de gevolgen voor het slachtoffer aan. Hij heeft zware brandwonden opgelopen en kan één arm niet meer goed gebruiken. Daarnaast kampt hij met psychische problemen.

Medeplichtig

De 22-jarige man is buiten de kelderbox blijven staan. De officier van justitie is van mening dat hij medeplichtig is geweest bij diverse feiten, maar niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de brandwonden en de bedreiging met het nepwapen.