Eis: vijf jaar voor kaartenhuis van 165 miljoen

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam gevangenisstraffen tot vijf jaar en vier maanden tegen Dennis Moens (foto) en medeverdachten die beleggingsproducten van Quality Investments (QI) verkochten. Honderden beleggers gaven hun bijna 165.000.000 euro.

Onjuiste informatie

De verdachten zouden een groot deel van die opbrengsten in eigen zak hebben gestoken. QI verkocht tussen 1 juli 2007 en januari 2011 producten aan beleggers in Nederland en België, maar ook in andere  Europese landen. De verdenking is dat de verdachten in georganiseerd verband beleggers hebben opgelicht door het verstrekken van onjuiste informatie over de werkelijke constructie van haar beleggingsproduct en zo  grote sommen geld hebben aangetrokken.

Onafhankelijke trustee

De door QI aangeprijsde beleggingsproduct bood deelnemers een participatie, voor bepaalde tijd, in een fonds waarin een Amerikaanse levensverzekeringspolis en een contraverzekeringspolis zou zijn opgenomen. Indien na afloop van de participatieperiode de verzekerde persoon nog in leven is, zou een even hoge uitkering door de contraverzekeraar volgen. Dat was het unique selling point van het product, waarmee het zich onderscheidde van andere levensverzekeringsproducten, aldus de mooie brochures en prospectussen waarmee het product aan de man werd gebracht. En dat niet alleen: De geldstromen voor de investeringen zouden veilig buiten verdachten om lopen, beloofden de verdachten. De beleggers zouden ook zelf eigenaar zijn van de polissen, die bij een onafhankelijke trustee zouden zijn ondergebracht.

‘Gebakken lucht’

Uit onderzoek door de FIOD blijkt volgens het OM dat er niet veel klopte van de mooie beloften: De contraverzekeraar PCI zou van meet af aan niets daadwerkelijk hebben verzekerd, aldus het OM:

De directeur had jarenlang de door PCI ontvangen gelden goeddeels besteed aan de sponsering van een Costa Ricaans voetbalelftal en voor de fraude binnen PCI heeft deze verdachte inmiddels in de VS 60 jaar celstraf gekregen. (…) De geldenstromen liepen daarnaast geheel niet buiten de verdachten van QI om. En ook de eigendom van de polis die wel echt was – de levensverzekeringspolis – bleek in werkelijkheid niet bij de beleggers te liggen.

Criminele organisatie

Het OM verwijt de drie verdachten deelname aan een criminele organisatie met als oogmerk oplichting, witwassen en valsheid in geschrift. De verdachten leefden in luxe. Ze kochten sieraden, een Ferrari, een Bentley, lieten boten bouwen en deden uitgaven aan vakantiehuizen en investeringsprojecten in andere landen.

het OM ziet Dennis Moens (53), die in Spanje woont, als de leidinggevende van de criminele organisatie. Tegen eiste de officier van justitie van vijf jaar en vier maanden cel. Zijn compagnon hoorde een gevangenisstraf van vijf jaar tegen zich eisen. Tegen de “huisadvocaat” eiste het OM twee jaar en acht maanden gevangenisstraf. De rechtspersoon Quality Investments BV zou een boete van 760.000 euro moeten betalen.

Het strafrechtelijk financieel onderzoek voor de ontneming loopt nog, net als veel civiele procedures.

Vorig jaar bleken onbekenden afpersingspogingen te hebben aangestuurd op Moens:

‘Satudarah-mannen achter poging afpersing’

Moens vertelt over de afpersing in Marbella (AUDIO)

Verdachte opdrachtgevers afpersing in beeld

Drie Nederlanders in Spanje vast om afpersing

‘Ex-medewerker tv-programma’s is afperser’

Bijna duizend gedupeerden QI