Eis: vijf jaar voor megafraude bij Belastingdienst

Twee biljartvrienden uit Duiven staan in Arnhem voor de rechtbank wegens het vermeende verduisteren van bijna 20 miljoen euro van de Belastingdienst. Waar het geld nu is dat is de vraag. De officier van justitie eiste woensdag vijf en drie jaar cel tegen de verdachten, aldus Omroep Gelderland.

Grieks restaurant

Ex-belastingambtenaar Egon D. (54) zou in 2014 ruim 19,5 miljoen euro hebben doorgesluisd naar rekeningen in Turkije, samen met de eigenaar van een Grieks restaurant en een hotel, Sakis O.. Nederland probeer al drie jaar het geld terug te krijgen maar de samenwerking met de Turkse autoriteiten is werkt niet soepel.

Egon D. (54) werkte al 30 jaar bij de Belastingdienst. Hij maakte volgens justitie misbruik van het opgebouwde vertrouwen door dagelijks grote bedragen over te schrijven naar de rekening van de Turkse zwager van Sakis O..

Bevroren

Toen de Belastingdienst de fraude in de gaten kreeg werd er beslag gelegd op die rekening maar de Turk had toen al veel geld opgenomen en overgemaakt. Ook vocht hij de beslaglegging aan. De rest van het geld staat op bevroren rekeningen waar Nederland niet bij kan. Ook is er voor een miljoen euro aan goud gekocht.

Sakis O. ontkent overigens alle betrokkenheid bij de zaak.