Eis: vijf jaar tegen zwijgende xtc-verdachten

Voor de Utrechtse rechtbank heeft de officier van justitie vijf jaar geëist in verband met de grote tabletteerinrichting die op 6 januari van dit jaar in De Meern werd gevonden. Tijdens onderzoek deden naar een mogelijke wietkwekerij op de Damzigt stuitte de politie onder meer op 138 kilo MDMA.

1,3 miljoen pillen

Justitie schat dat van deze voorraad poeder ongeveer 1,3 miljoen xtc-pillen konden worden gemaakt met een “straatwaarde” van 345 duizend euro. De verdachten zijn een 52-jarige man uit Kamerik aangehouden een 49-jarige medeverdachte. Naast de 138 kilo MDMA is die dag ook nog 5,6 kilo aan pillen aangetroffen. Twee dagen later onderschepte de politie een transport naar Duitsland van 102 postpakketten, met in elk pakket ruim 1000 pillen. En die zelfde dag werd in de woning van de 52-jarige verdachte een wietkwekerij gevonden met 274 planten.

Verhuurd

Volgens de officier van justitie was de pillenstamperij goed uitgerust en moet deze ‘langere tijd in werking’ zijn geweest’, vermoedelijk vanaf het begin van de huurperiode, in maart 2015, aldus de officier van justitie. De 52-jarige hoofdverdachte beriep zich bij de politie op zijn zwijgrecht. Op de zitting zei hij alleen de ruimte te hebben verhuurd. De officier van justitie vindt dat ongeloofwaardig. Het huurcontract stond op naam van de verdachte. Verder is hij op heterdaad aangehouden en lag er een hoeveelheid MDMA in zijn auto.

Woning

Er zijn Whatsapp-gesprekken tussen beide verdachten die justitie doen vermoeden dat ze samenwerkten. Van de 49-jarige medeverdachte, die ook grotendeels zwijgt, is dna gevonden op peuken en bierblikjes in de inrichting en op handschoenen is een gedeeltelijk profiel van hem gevonden. De verdachte heef aangegeven dat hij bij de pillenstamperij woonde. Maar de beschrijving die hij van de woning gaf bleek echter op punten niet overeen te komen met de beelden op de site van de woningbouwvereniging. Dus ook dat maakt zijn verklaring ongeloofwaardig, vindt justitie.