Eis: zes jaar cel voor zes pistoolmitrailleurs

Voor de Rotterdamse rechtbank eiste het Openbaar Ministerie dinsdag zes jaar cel tegen Mourad T. omdat hij zes pistoolmitrailleurs in een kofferbak had en ruim 180.000 euro voorhanden had. Aldus het Algemeen Dagblad.

Controleactie

T. werd op 14 september 2016 aangehouden op het Vasteland in het centrum van Rotterdam, tijdens een controleactie van voetgangers door agenten van een wijkteam, waarbij agenten passanten fouilleren op zoek naar wapens en drugs. T. had een groot bedrag aan contanten bij zich. Met sleutels die op T. werden gevonden traden agenten vervolgens binnen in een flatwoning in de woontoren de Hoge Heren, daar vond de politie 182.000 euro in een Jumbotas. In de kofferbak van T.’s auto in de parkeergarage lag een tas met zes pistoolmitrailleurs en munitie.

Niet rechtmatig

De vraag is of de aanhouding werkelijk toeval was of dat de politie T. al langer op de korrel hadden. Advocaat Inez Weski betoogde in ieder geval dat de aanhouding en doorzoeking niet rechtmatig is geweest. ‘Met deze criteria wordt elke bewoner van een woontoren verdachte van witwassen.’ Ook overwoog Weski dat het publiek in Rotterdam beter niet met sleutels over straat kan gaan. Weski wil dat de rechtbank haar cliënt vrijspreekt.

Vriend

Na eerder te hebben gezwegen zei T. voor de rechtbank dat hij niet wist dat de wapens in zijn auto lagen. Hij had de auto kort ervoor uitgeleend aan een vriend. Die zou de tas erin gezet moeten hebben volgens hem. Wie deze vriend was wilde T. niet zeggen uit veiligheidsoverwegingen. T. wist ook niet aan wie het geld (en een gevonden geldtelmachine) behoorde.

Hij zei dat het appartement van een vriend was en dat soms te gebruiken om ’te chillen met vriendinnen’. De flat wordt verhuurd aan een man uit Litouwen die sinds 2014 niet meer in Nederland verblijft.

Gewist

Volgens de officier van justitie zijn in de auto versleutelde mobiele telefoons gevonden waarop post-its met namen waren geplakt. Na de aanhouding zagen rechercheurs hoe de telefoons op afstand werden gewist.

De politie houdt dure woontorens in Rotterdam scherp in de gaten. Volgens de recherche worden die flats regelmatig gebruikt voor drugshandel of het versnijden van cocaïne.

Zie:

Politie vindt weer coke in luxe woontoren

Veel drugscriminaliteit in luxe woontorens

Rotterdamse penthouses vol drugs