Eis: zes jaar voor diefstal liquidatie-auto’s

Het Openbaar Ministerie heeft maandagmorgen bij de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen tot zes jaar geëist tegen een professionele groep autodieven. De auto’s die ze stalen werden ingezet voor moordaanslagen.

Op bestelling

Het Openbaar Ministerie vindt dat de verdachten dodelijke misdrijven mogelijk hebben gemaakt. De groep was in beeld gekomen in het onderzoek naar een poging tot liquidatie in 2014 op Chahid Yakhlaf. De daarbij gebruikte BMW, die uitgebrand werd teruggevonden, was een week eerder gestolen. De verdachten stalen regelmatig op bestelling auto’s, waarmee in een aantal gevallen geweldsmisdrijven werden gepleegd. De politie kon in enkele gevallen gestolen auto’s een tijdlang observeren.

Snelle auto’s

De belangstelling van de verdachten ging uit naar donkergekleurde, snelle auto’s van een paar jaar oud, vermoedelijk omdat de beveiliging van deze auto’s goed te kraken was. Het ging hoofdzakelijk om BMW’s en Audi’s, auto’s die relatief vaak worden gebruikt bij misdrijven waarbij snelheid altijd belangrijk is, zoals liquidaties, ram- en plofkraken en overvallen.

Zo blijkt uit gegevens van de politie dat een jonge, donkere BMW 3-serie het meest in trek is als auto om een liquidatie mee uit te voeren. Een donkere Audi S- of RS-serie van enkele jaren oud is het meest populair als vluchtauto. Een donkere Volkswagen Golf van een paar jaar oud wordt vaak gebruikt bij ramkraken.

De diefstallen werden zorgvuldig gepland. Voorafgaand aan de diefstal zochten de verdachten naar een geschikt kenteken van een bijna identieke auto. ‘Een planmatige en geraffineerde manier van werken, kenmerkend voor georganiseerde criminaliteit’, aldus de officier van justitie van het landelijk parket in zijn requisitoir.

Nieuwegein

De groep verdachten wordt voor het OM verantwoordelijk gehouden voor de diefstal van 27 personenauto’s, waarvan er 3 daadwerkelijk zijn gebruikt bij een (poging tot) liquidatie. Een gestolen Audi S5 leidde de politie tot een nieuw onderzoek, waarin vorig jaar een enorme wapenvondst werd gedaan in Nieuwegein. In dit onderzoek zitten de verdachten in voorlopige hechtenis op verdenking van voorbereiding van onder andere moord.

De geëiste straffen tegen de 11 verdachten liepen uiteen van zes maanden tot 3 jaar gevangenisstraf en een celstraf van 6 jaar voor de hoofdverdachte. Een deel van de geëiste straffen is voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Zie ook:

‘Meer dan 20 liquidatie-auto’s gestolen’