Eis 15 jaar moord Alkmaar-Oudorp

Het Openbaar Ministerie heeft voor het gerechtshof in Amsterdam gevangenisstraffen tot 15 jaar geëist tegen vier verdachten. Twee mannen zijn verdacht van de moord op de 23-jarige Raoul Cuevas in de Geulstraat in Alkmaar op 9 juli 2009. Drie verdachten zijn vervolgd voor een poging om hetzelfde slachtoffer op 7 juli 2009 neer te (laten) schieten. De moord zou zijn voortgekomen uit een ruzie om een geïmporteerde partij cocaïne tussen Cuevas en de Rotterdamse hoofdverdachten Harold C. en Bas B.

Cuevas is meerdere malen in zijn hoofd en lichaam geschoten terwijl hij ’s nachts spullen van zijn auto naar zijn woning bracht. Acht tot tien kogels zijn rond kwart voor drie afgevuurd op de 23-jarige man. Na de moord kwam het tot botsingen tussen hevig geëmotioneerde familieleden die probeerden bij het stoffelijk overschot van de neergeschoten man te komen, en hulpverleners en politie.

Het slachtoffer was bij de politie en justitie bekend wegens huiselijk geweld, diefstal en geweld.

In eerste aanleg gaf de rechtbank in Alkmaar in een zaak tegen de hoofdverdachten 14 en 8 jaar cel. 

Harold C. was de schutter bij de moord op 9 juli 2009, volgens het OM. Er werd tegen C. 15 jaar geeist. Bas B. leverde het wapen, zorgde voor een vluchtauto en gaf instructies aan de schutter. ‘Beide verdachten hebben zo bewust en nauw samengewerkt dat sprake is van medeplegen van moord,’ zei de advocaat-generaal ter zitting. Hij eiste 9 jaar gevangenisstraf tegen B. voor zijn rol bij de moord.

Volgens het OM vond twee dagen voor de moord een mislukte uitlokking tot doodslag of zware mishandeling plaats van hetzelfde slachtoffer. Hoofdverdachte Harold C. probeerde op 7 juli het slachtoffer neer te laten schieten door een ‘hitman’. Medeverdachte Jimmy S. schakelde hiervoor Vincent M. in. M. ontving van S. een voorschot en een vuurwapen, maar voerde de opdracht nooit uit.

Het OM eiste 14 maanden cel tegen M. voor zijn voorbereidingshandelingen om een strafbaar feit te plegen. Verdachte Jimmy S. hoorde een gevangenisstraf van 2 jaar tegen zich eisen voor o.a. mislukte uitlokking.

{youtube}57-o2LXTZXw{/youtube}