‘Eisen Teeven aan gevangenen onverantwoord’

Het plan van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie om het gevangenisregime te versoberen is onverantwoord. Dat vindt de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). In het plan van Teeven gaan gedetineerden naar een versoberd regime en kunnen ze privileges verdienen. Volgens de raad kan 'een normaal mens' niet aan de eisen die Teeven stelt voldoen.

Daardoor zullen de meeste gevangenen de hele straf in het strenge regime blijven, stelt de RSJ in een advies aan de Tweede Kamer. Gevangenen die niet werken, zitten dan twintig uur per dag in hun cel. Er is geen avond- of weekendprogramma.

Als een gedetineerde zich zes weken goed heeft gedragen, mag hij deelnemen aan een 'plusprogramma'. De gevangene kan dan bijvoorbeeld een cursus lassen volgen of een theorie-examen halen voor het rijbewijs.

Een cursus omgaan met agressie of hulp bij het afkicken van bijvoorbeeld drugs moet ook worden verdiend. Ook moeten de gevangenen aan eisen voldoen om toegang tot een computer te krijgen om een huis of een baan te zoeken.

De Raad voor Strafrechttoepassing zegt dat de meeste gevangenen een te korte straf uitzitten en daarom nooit kunnen deelnemen aan het plusprogramma. Ook zou 15 tot 25 procent van de gedetineerden niet aan de eisen kunnen voldoen omdat ze niet slim of vaardig genoeg zijn.

Dat drugsverslaafden niet direct toegang hebben tot het afkickprogramma, is volgens de RSJ in strijd met de Nederlandse wet en internationale richtlijnen. 

Teeven zegt dat de gevangenissen niet zo sober worden als de RSJ omschrijft. Arrestanten komen wel in een beperkt programma terecht. Alleen in het huis van bewaring, waar arrestanten zitten die nog niet zijn veroordeeld, zou het avond- en weekendprogramma verdwijnen.