Eis tot 12 jaar voor hoofdverdachten Trefpunt-zaak

Twee officieren van justitie hebben voor de rechtbank van Den Bosch tot 12 jaar cel geeist tegen vier hoofdverdachten in de mega-zaak Trefpunt. Die zaak draait om bezoekers van een partycentrum in Best. Daar zou op hoog niveau exploitatie van drugslabs zijn besproken.

Politiecamera

Alfons G. (52) Rens H. (57), en Bert L. (39) zijn voor het OM de centrale figuren, ze kregen een eis van 10 en 12 jaar. Medeverdachte Maikel van D. hoorde vijf jaar eisen. De zaken van tientallen andere verdachten zijn al eerder voor de rechtbank geweest.

Op de deur van Party King in Best stond een politiecamera gericht, gedurende de periode van het onderzoek. Binnen waren heimelijk microfoons aangebracht. De politie werkte niet alle gesprekken uit en de officier van justitie selecteerde er 9500 voor het dossier. Volgens justitie gingen al die gesprekken over drugs of de productie van drugs. Soms konden de rechercheurs de vloed aan gesprekken niet aan aan door gebrek aan menskracht. Twee keer zijn de opnames daarom gestopt.

Leidinggevenden

Op 4 april 2016 waren er 124 doorzoekingen en 56 arrestaties. Alleen Rens H., de eigenaar van het cateringbedrijf, heeft verklaard dat zijn bedrijf als vergadercentrum voor drugscriminelen fungeerde. Ander verdachten zeiden in verklaringen dat er in de gesprekken sprake was van fantasie en grootspraak.

Justitie ziet de verdachten als leidinggevenden van een criminele organisatie. De gesprekken kunnen volgens justitie vaak worden gelinkt aan concrete ontmantelde drugslabs of inbeslagnames. Ook al omdat er volgens justitie na een inval over werd gesproken door de verdachten waaruit bleek dat zij ermee van doen hadden.

Ook werden volgens justitie in de Party King concrete handelsafspraken gemaakt over xtc-pillen, amfetamines, MDMA, en grondstoffen.


Zie ook:

Plukzezaak Eindhovenaar (bijna) van tafel (UPDATE)

Tot 6 jaar cel voor Trefpunt-verdachten

Tot acht jaar geëist in Trefpunt-zaak

Forse strafvermindering voor Trefpunt-verdachte

Beloning voor tip in moordzaak Trefpunt-verdachte