Eisen tot 4 jaar voor woningoverval

Vandaag stonden drie mannen voor de rechter, die verdacht worden van de gewelddadige overval op de 78-jarige Hinrich Kamp (foto) in zijn woning in Nieuw-Buinen (Drenthe). Het slachtoffer overleefde de overval, maar raakte zwaargewond. Het OM eiste tegen de drie mannen (19, 23, 36) drie en vier jaar cel. 

De twee jongste verdachten, afkomstig uit Delfzijl, kwamen op de avond van 21 december vorig jaar via de achterdeur de keuken binnen van Hinrich Kamp. Kamp was net te laat om de deur op slot te doen.

Bewusteloos geslagen

De twee jongemannen sloegen het slachtoffer tegen de grond en bedreigden hem met een vuurwapen. Ze waren op zoek naar geld dat antiekhandelaar Kamp kort daarvoor zou hebben verdiend door de verkoop van een klok. Kamp had het geld echter niet in huis. De twee mishandelden de oude man daarna zo ernstig dat hij bewusteloos raakte. Kamp tegen RTVDrenthe: ‘Het bloed spoot uit mijn hoofd. Ik dacht dat ik dood ging. Op een gegeven moment raakte ik bewusteloos.’

Uiteindelijk vertrokken de twee met het horloge van het slachtoffer. De drie verdachten werden uiteindelijk in maart en april van dit jaar opgepakt.

Niet thuis

De twee verdachten verklaarden tegenover de rechtbank dat ze van plan waren om in te breken bij Hinrich Kamp. Dat hij thuis was, bleek een onaangename verrassing. De twee verklaarden veel spijt te hebben.

De derde verdachte, een 36-jarige man uit Veendam, was niet aanwezig in de rechtszaal. Hij zou de twee andere verdachten hebben getipt en het inbrekerswerktuig hebben geleverd. Tegen de 36-jarige man eist de officier van justitie drie jaar. Tegen de twee jongere verdachten werd vier geëist.