Eisen tot 5 jaar voor mensensmokkel/hennepteelt

Het Openbaar Ministerie heeft tegen acht mensen celstraffen geëist tot vijf jaar cel. De zeven mannen en een vrouw worden verdacht van mensensmokkel en hennepteelt in een crimineel samenwerkingsverband. In 2015 werden ze aangehouden nadat 24 illegalen bij een boot in IJmuiden werden aangetroffen. 

De vreemdelingen, waaronder dertien Vietnamezen en elf Albanezen, werden in augustus 2015 aangetroffen door de marechaussee. Daarbij werden een een 26-jarige Amsterdammer en een 27-jarige man uit Wormer aangehouden.

Boot

De illegalen stonden op het punt om met een boot naar Engeland te vertrekken. Volgens deskundigen was deze boot niet zeewaardig en lag de capaciteit van het aantal passagiers aanmerkelijk lager dan 25 personen. Tegen de Amsterdammer en de man uit Wormer eiste de officier van justitie vier jaar cel voor mensensmokkel. De officier achtte mensensmokkel bewezen, onder meer op basis van telefoongegevens, whatsapp-gesprekken en camerabeelden.

Hennepteelt

In het onderzoek naar de mensensmokkel kwam er ook zicht op een zestal betrokkenen dat zich – naast de mensensmokkel – ook bezighield met hennepteelt. Dit resulteerde in nog eens zes aanhoudingen: drie personen uit Bussum (een 46-jarige man, een 47-jarige vrouw en een 28-jarige man), een man (24) uit Huizen, een man (32) uit Hilversum en een 30-jarige man uit Amsterdam. Uit dit onderzoek bleek volgens het OM dat deze zes verdachten deelnamen aan een crimineel samenwerkingsverband.

Grootste rol

Het OM is van mening dat de grootste rol binnen het crimineel samenwerkingsverband was weggelegd voor de 30-jarige Amsterdammer en de 28-jarige man uit Bussum. Tegen hen werd vijf jaar geëist. De 30-jarige Amsterdammer stelde zijn huis als safehouse beschikbaar voor de vreemdelingen en was betrokken bij de aanschaf van de boot. De 28-jarige man uit Bussum speelde daarnaast een belangrijke coördinerende rol in de hennepteelt.