Eisen: tot 9 cel voor poging helikopter-ontsnapping

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Amsterdam drie keer negen jaar cel geëist in de zaak van de poging tot ontsnapping uit de gevangenis van Roermond met een helikopter. De politie greep op 11 oktober 2017 in en arresteerde een aantal personen. Eén verdachte werd doodgeschoten.

Benaouf A.

De strafeisen voor de verschillende verdachten zijn: Abdelghafour L. 9 jaar, Rachid el M. 9 jaar, Houssain el M. 9 jaar, Abdellatif N. 8 jaar, Omar A. 7 jaar, Sofyan el H.  7 jaar, Saiffedine M. 6 jaar en Ismaïl el M. 3 jaar (bron Parool). Zij zijn volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan medeplegen van poging tot kapen van een helikopter en plegen van voorbereidingshandelingen voor een ontsnapping. Ismael el M. is volgens justitie alleen medeplichtig.

Tegen de Colombiaanse piloot Alvaro G.B. was de eis 6 jaar cel. De meeste verdachten zijn net twintiger. Verschillende jongens waren bezig met een opleiding, sommigen hadden geen strafblad. Ismael el M. werkt momenteel fulltime als buschauffeur. De hoofdverdachten zijn wat oudere twintigers en hebben een strafblad. Abdelghafour L. is 39 jaar, hij heeft een gezin met kinderen.

De man die volgens justitie bevrijd had moeten worden, Benaouf A. is ook verdachte in de zaak maar stond niet terecht in deze zaak. Justitie gaat die zaak separaat aanbrengen bij de rechtbank.

Gesloten circuit

Tijdens het requisitoir presenteerden de twee officieren van justitie beeld- en geluidsopnames van de verdachten. Omdat de politie tevoren op de hoogte raakte van de plannen van de verdachten, werden veel telefoons afgeluisterd. De verdachten dachten met een gesloten circuit van prepaid telefoons veilig te kunnen spreken. Benaouf A. communiceerde met telefoons waarover hij – illegaal – in de gevangenis kon beschikken.

Hoofdverdachten Abdelghafour L. en Houssain el M. voerden op de dag van vermeende poging tot ontsnapping een volgens het Openbaar Ministerie belastend gesprek. Ze bespraken de bezetting van een auto. El M. denkt dat vijf man in een auto teveel is. L. geeft hem gelijk: ‘jij bent patron van deze dingen, jij mag het beslissen’.

Maanden bezig

Het OM stelde dat de groep verdachten al een paar maanden bezig was geweest met uitwerken van de plannen voordat het in de eerste week van oktober van vorig jaar to actie kwam. Een woning in de Amandelstraat in Amsterdam-Noord was van juli speciaal gehuurd voor het project.

De verdachten waren bewapend en hadden tevoren kraaienpoten gefabriceerd die bij een achtervolging op de weg hadden moeten worden gestrooid.

In de cel van Benaouf A. is een tekening gevonden, van een plattegrond van de luchtplaats, waar de helikopter had moeten landen. Een foto van die tekening is op een telefoon van een verdachte aangetroffen.

Undercover-agenten poseerden als personeel van het helikopter-verhuurbedrijf. Toen de verdachten zich daar meldden greep de politie in.

Zie ook:

Helikopter-piloot: ‘bereid te sterven voor vrouw en kind’

‘Goede vriend Benaouf A.’ aangehouden

Strafeis verijdelde heli-ontsnapping Benaouf A.

Verdachten heli-ontsnapping blijven vast

Deskundige Luchtmacht getuigt in helikopterzaak

Zevende verdachte helikopter-zaak aangehouden (UPDATE)

‘Ik kon die helikopter helemaal niet vliegen’

Hoe de helikopterontsnapping werd voorbereid (UPDATE)