“Mol” bekent in zaak valse ponden

De Nederlander W. M. (54) heeft in een verklaring een bekentenis afgelegd in de zaak van de miljoenenfraude met valse Britse ponden. Advocaat Jan-Hein Kuijpers van medeverdachte Patrick O. las bij pleidooi een verklaring van M. voor waarin deze de verantwoordelijkheid voor het slaan van valse ponden op zich neemt.

Door Wim van de Pol

Vrijdag had de officier van justitie eerder voor de rechtbank Amsterdam twee jaar cel geëist tegen de voortvluchtige M. (alias “Mol”), die geen advocaat heeft. Hij zou samen met Amsterdammer Patrick O. in 2013 voor miljoenen euro’s aan valse Britse pondstukken in omloop hebben gebracht. Op 5 november 2013 deed de FIOD een inval in een aantal loodsen in het Amsterdams westelijk havengebied.

Justitie eist tegen Patrick O. 403 dagen cel en een werkstraf van 120 uur. De celstraf heeft O. in zijn voorarrest al uitgezeten.

Geobserveerd

Hoewel getuigen wijzen naar “Mol” als de man die het transport van de munten regelde ziet de officier van justitie ook veel bewijs tegen O.. Volgens haar had de O. de deskundigheid en was zijn bedrijf verantwoordelijk voor het zakelijke deel van de valsemunterij. Hij is ook door de politie veel geobserveerd in en om de loods waar het geld geslagen werd. De officier van justitie ziet Patrick O. en W. M. als hoofdverdachten in de zaak. Zij zouden in één van de loodsen die O. met zijn bedrijf huurde de ponden hebben laten slaan met metaal dat vanuit Turkije was ingevoerd en besteld door het bedrijf van O.. Tegen medeverdachten die verantwoordelijk waren voor het transport en het inwisselen van de munten was de eis een werkstraf, of een straf gelijk aan voorarrest.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers betoogde voor de rechtbank dat er juist geen bewijs is dat O. zich persoonlijk met valsemunterij heeft beziggehouden.

Brazilië

Van M. was bekend dat hij in Brazilië woont op onbekende plaats. De rechtbank zei er deze week vanuit te gaan dat de dagvaarding voor de zaak aan M. was betekend.

Advocaat Kuijpers toonde vrijdag bij pleidooi een verklaring van M. die deze had opgestuurd en waarin M. zegt dat de rechtszaak hem niet bekend was en dat hij pas deze week door een artikel op Crimesite ervan op de hoogte was gebracht.

In de verklaring bekent M. de valse ponden in de loodsen en met de machines van O. te hebben geproduceerd buiten medeweten van Patrick O.. Kuijpers liet ook een foto van zien waarop een man met de verklaring zichtbaar is. Deze man is door verschillende verdachten geïdentificeerd als M.. Waar M. zich nu bevindt is onbekend.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Zie ook:

Wie is de Mol: valsemunterijzaak is schimmenspel