Eisen tot 12 jaar voor schietpartij bij Zaans ziekenhuis

Voor de Alkmaarse rechtbank heeft het Openbaar Ministerie woensdag tegen de broers Giovanni H. (32) en Gilano H. (24) twaalf en acht jaar cel geëist omdat ze probeerden twee mensen dood te schieten, onder meer bij het Zaans Medisch Centrum. Deze twee mensen hadden daarvoor op de broers geschoten.

Taxi

Tegen die twee laatsten, toen 26 en 19 jaar, eiste de officier van justitie respectievelijk acht en drie jaar. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland verdenkt de vier van (het medeplegen van) poging moord of poging doodslag en verboden wapenbezit.

Het begon allemaal in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 oktober 2018 op De Burcht in het centrum van Zaandam toen, volgens getuigen, de 20-jarige Okan S. – en later ook zijn metgezel – de twee broers meermalen beschoot. Er ontstond een wederzijdse schietpartij en de jongste schutter raakte ernstig gewond. Hij vluchtte per taxi naar het Zaans Medisch Centrum.

Spoedeisende Hulp

De twee broers achtervolgden hem met een auto tot bij het ziekenhuis. Toen de gewonde uit de taxi stapte maakten de broers aanstalten hem dood te schieten. De taxichauffeur probeerde de verdachten met praten tegen te houden, maar hij werd met fysiek geweld uit de weg geslagen om het schootsveld vrij te maken. Toen hij alsnog de gewonde man probeerde te helpen werd hij met een vuurwapen bedreigd. De trekker werd volgens de officier van justitie zelfs overgehaald maar het wapen weigerde.

Ondertussen probeerde de 19-jarige gewonde Zaandammer de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis in te komen, maar uit veiligheidsoverwegingen bleef de toegangsdeur tot de Spoedeisende Hulp gesloten. Tussen de sluisdeuren is hij toen, terwijl hij als een rat in de val zat, meerdere keren beschoten. De broers schoten door totdat de magazijnen leeg waren. Zij sloegen daarna op de vlucht. Ook de metgezel van Okan S. was verdwenen.

S. is uiteindelijk geopereerd en later op de intensive care aangehouden. Hij en zijn vriend deden er steeds het zwijgen toe. Pas bij de rechtbank hebben ze verklaard dat ze uit zelfverdediging te hebben gehandeld.

Nadat het signalement en beelden van de schutters zijn vertoond in opsporingsprogramma’s kwam het tot hun aanhoudingen.

De rechtbank Alkmaar doet naar verwachting uitspraak op 24 juli