Eis: tot 2 jaar voor ontvoering met schijnexecutie

In Utrecht heeft de officier van justitie dinsdag gevangenisstraffen geëist van 24 en 18 maanden geëist tegen vier mannen uit Amersfoort en Soest omdat ze in 2017 een man zouden hebben ontvoerd en hem dreigden zijn vingers af te snijden als hij geen geld zou regelen.

Amerfoorter

Een en ander gebeurde in de nacht van 3 op 4 juli 2017. Volgens de officier van justitie was de ontvoering het gevolg van een ruzie om geld tussen een groep Turken en een groep Marokkanen. Het slachtoffer was een Amersfoorter van Marokkaanse afkomst die in juli aangifte deed dat hij was ontvoerd door de Turkse groep. Een hoofdverdachte werd toen direct aangehouden. Later kwamen drie mannen uit Soest van 35, 36 en 42 jaar oud in beeld. Zij zijn eerder dit jaar vrijgelaten uit voorarrest, maar moesten wel op alle zittingen verschijnen. Ze blijven in ieder geval tot juli op vrije voeten.

Cafetaria

Het bewijs in het onderzoek is gebaseerd op de verklaring en de telefoongegevens van de aangever, de telefoongegevens van de verdachten en tapgesprekken. Om kwart over zeven ’s avonds op 3 juli 2017 stapte het slachtoffer in de auto van een van de verdachten bij een cafetaria in Amersfoort. In de Weegbreestraat in Soest kwam er een oudere, Turkse man in de auto, die hem hard aanpakte en hem dreigt te doden ‘als hij niet meewerkt of zich beweegt’.

Doorladen

Met z’n drieën reden ze naar een garagebedrijf in Soest, waar de eigenaar en nog enkele mannen aanwezig waren. Het was toen tegen tien uur ’s avonds. Het slachtoffer wordt op een stoel gezet en kreeg een zak over zijn hoofd.  Hij hoorde het geluid van het doorladen van een pistool en werd bedreigd met zware mishandeling. Als hij geen geld zou regelen zouden zijn vingers en tenen eraf worden gesneden en daarna zou hij worden gedood. Hij zou zijn familie nooit meer zien. Rond middernacht is hij, met de kap over zijn hoofd, weer in de auto gezet. Het gezelschap verplaatste zich toen naar een schuur op een volkstuincomplex in Soest. Daar is de aangever opnieuw bedreigd. Vervolgens werd hij weer naar de auto gebracht. Hij moest achterin gaan liggen en stond doodsangsten uit, aldus het Openbaar Ministerie. Tegen twee uur ’s nachts wordt hij uit de auto gezet nabij een tankstation in Soest.

Motief

Justitie vindt dat uit de afgeluisterde gesprekken naar aanleiding van de eerste aanhoudingen de betrokkenheid van de vier verdachten die terechtstaan is gebleken. Zij spraken met elkaar over de ontvoering, en over wie er gepraat zou hebben, dat ze verbaasd zijn nog niet te zijn opgepakt, en dat de aangehouden verdachten voorlopig niet meer vrij komen. Ook kwam een motief naar voren. De aangever zou ’telefoonnummers hebben gepikt’ en ‘die Marokkaan verdient 10.000 per week’. Daarom zou de hoofdverdachte geld hebben geëist bij de familie.