El Chapo wil stad veroveren

Het Sinaloa-kartel wil één van de grootste grensplaatsen in Mexico in handen krijgen. In Nuevo Laredo werden deze week meer dan een dozijn doden gevonden, en een brief. Daarin een waarschuwing van Joaquin ‘El Chapo’ Guzman (De Kleine) van het Mexicaanse Sinaloa-kartel aan zijn vijanden Los Zetas en de Mexicaanse justitie. Afgelopen dinsdag ontplofte ook een autobom voor het gebouw van het Openbaar Ministerie in Nuevo Laredo, in Noordoost-Mexico aan de grens met Texas. El Chapo liet er een boodschap bij achter: ‘Wij zijn drugshandelaren, we bemoeien ons niet met hardwerkende burgers.’

De aanval wordt door analisten geduid als een teken dat het kartel van Sinaloa, het machtigste drugskartel in Mexico dat vooral heerst aan de westkust, het werkterrein wil uitbreiden naar de oostkust. Daar zijn nu het Golf-kartel en hun voormalige militaire arm Los Zetas de baas.

De strijd tussen de kartels is vooral een strijd om de controle van de smokkelroutes voor drugs naar Noord-Amerika, en in het bijzonder om de knooppunten van weg- en scheepvaartverkeer, de zogeheten plazas.

Bij de autobom raakte niemand gewond. De 14 lichamen werden gevonden langs een doorgaande weg in Nuevo Laredo. Volgens de bijgevoegde boodschap waren het Zetas.

Een deel van de tekst:

Aan de burgers,

We zijn al begonnen met het wegvegen van de Zetas uit Nuevo Laredo omdat we een vrije stad nastreven zodat jullie in vrede kunnen leven. Wij zijn drugshandelaren, we bemoeien ons niet met eerlijke, hardwerkende burgers of bedrijven. We willen niet dat iemand afpersingsgeld betaalt aan die gedegenereerden.  Iedereen die betaalt zal worden gezien als een verrader die de Zetas financiert.

Ik zal de strontzakken leren hoe we werken in de Sinaloa-stijl, zonder ontvoeringen, zonder kosten, zonder afpersing.

En wat jou betreft 40 [hij bedoelt de plaatselijke Zetas-commandant], jij boezemt mij geen angst in. Ik zeg je dat ik weet dat je H [de leider van een kartel uit het westen] gestuurd hebt om wat hoofden te gooien op mijn gebied omdat je niet de ballen en ook niet de mensen hebt om het zelf te doen.

Hoogachtend, jullie vader,

El Chapo

Nuevo Laredo is een uiterst belangrijke plaza omdat een groot deel van de handel tussen Mexico en de Verenigde Staten hier de grens passeert: per jaar gaan er 1,7 miljoen vrachtwagens door, het meeste van alle grensovergangen. Nuevo Laredo is de vierde overgang voor wat betreft personenwagens.

In 2003 probeerde het Sinaloa-kartel ook al vaste grond te krijgen in Nuevo Laredo, dat mislukte na maanden van bloedige gevechten. Vermoedelijk krijgt Guzman steun van het Golf-kartel, aan de oostkust de grote rivaal van de Zetas.

Joaquin Guzman is één van de meest gezochte mannen ter wereld, en volgens tijdschrift Forbes ook één van de rijkste.

Andere berichten over El Chapo Guzman. Hier dossier Mexico van Crimesite met schtergronden over de drugsoorlog.