‘El Chapo is een prachtige, grappige kerel’

Dat zegt advocaat Jeffrey Lichtman (foto), die samen met drie andere topadvocaten de verdediging op zich heeft genomen van de voormalig leider van het Sinaloa-drugskartel. In een interview met Vice vertelt Lichtman onder andere over de detentie-omstandigheden van Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán in New York. En er is gedoe om geld. 

Lichtman, heeft vanaf maart dit jaar tot nu toe Guzmán zo’n dertig keer bezocht in de Metropolitan Correctional Center.

Glaswand

De omstandigheden waaronder ze elkaar treffen zijn niet gemakkelijk.  Allereerst is er het taalprobleem: Lichtman spreekt geen Spaans, El Chapo spreekt geen Engels. Daarom zit er altijd een tolk bij de gesprekken. Daar komt bij dat Guzmán altijd achter glas zit, ze kunnen daardoor moeilijk gezamenlijk door de dossierstukken heen. Als Lichtman zijn cliënt iets uit het dossier wil laten zien, moet hij de betreffende pagina tegen de glaswand houden.

Moeilijke detentie-omstandigheden

Volgens Lichtman verkeert El Chapo in zeer moeilijke detentie-omstandigheden. ‘Hij heeft sinds zijn uitlevering met geen enkel familielid of vriend kunnen spreken. Hij zit compleet geïsoleerd en heeft geen contact met andere gevangenen. De enige mensen die hij ziet – buiten zijn advocaten – zijn de bewakers – en die spreken nauwelijks Spaans. Hij mag ook niet luchten. Hij zit dus in een totaal isolement. In die zin is hij slechter af dan gedetineerde moslimterroristen.’

Naar zojuist bekend werd, mag de zus van Guzmán haar broer gaan bezoeken.

Bijzonder intelligent

Volgens Lichtman is zijn cliënt bijzonder intelligent. ‘Hij herinnert zich alle details van onze eerdere ontmoetingen. En hij is ook grappig en heeft een goed gevoel voor humor. Het is niet onplezierig tijd met hem door te brengen.’

Veertien miljard dollar

Het proces van El Chapo moet in april volgend jaar gaan beginnen. Vorige week werd bekend dat Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán vier advocaten in huurt. Naar nu blijkt is er nog een kansje dat dit alsnog niet doorgaat. Lichtman wil dat er eerst meer duidelijkheid komt over de betalingen. Aan El Chapo zal het niet liggen, zo verklaart de advocaat, die heeft voldoende vermogen om de advocaten te betalen. Addertje onder het gras is de mogelijke ontnemingsvordering van veertien miljard dollar die op het bordje van de Mexicaan kan belanden. Als hij die niet kan betalen, dan kan het Amerikaanse ministerie van justitie mogelijk beslag leggen op het honorarium van de advocaten. Lichtman heeft tot nu toe ongeveer 100 uur besteed aan de zaak El Chapo. Hij hoopt deze week garanties te krijgen dat het ministerie van Justitie geen claim zal leggen op zijn toekomstig honorarium.

Lees ook: El Chapo huurt vier advocaten in. 

En ook: Over een jaar begint het proces tegen El Chapo.