El Chapo krijgt geen oordopjes

Joaquin “El Chapo” Guzman (62) krijgt geen verbetering in zijn detentieregime. Een rechter in New York besloot maandag dat El Chapo hiervoor een te hoog ontsnappingsrisico vormt.

Levenslang

Het vroegere kopstuk van het Sinaloa-kartel is op 12 februari veroordeeld voor onder meer drugshandel en dodelijk geweld. Hij hoort op 25 juni wat zijn straf gaat zijn, waarschijnlijk is dat levenslang.

Guzman slijt zijn dagen in eenzame opsluiting vrijwel zonder mogelijkheden om te luchten, en bovendien veel minder gunstige condities dan andere gedetineerden. Zijn advocaten spreken van een ‘wrede en ongewone’ omstandigheden.

Wapens

Ze dienden het verzoek in voor hun client om zelf inkopen te kunnen doen in de gevangeniswinkel. Hij wil zelf snacks en tandpasta kunnen kiezen. De rechter wees dat af. Van veel items die daar te koop zijn kunnen wapens worden gemaakt, vindt de rechter.

Guzman klaagt over geluidsoverlast door de harde airconditioning in zijn cel. Ook een verzoek om oordopjes, om oorklachten en slaapproblemen te verminderen, werd afgewezen. Met oordopjes zou Chapo bevelen van bewaarders niet goed kunnen horen. Bovendien had hij tijdens zijn proces bezwaar gemaakt tegen oortelefoontjes die het geluid van de tolk overbrachten. De rechter vond het verzoek om oordopjes ‘onlogisch’.

Ook een verzoek om te kunnen bewegen en oefeningen te kunnen doen in de buitenlucht is afgewezen.

Al met al vindt rechter Brian Cogan net als de openbaar aanklagers dat El Chapo gezien zijn twee eerdere ontsnappingen in Mexico een te groot risico vormt.

Alle berichten over Guzman.