El Chapo krijgt levenslang plus 30 jaar

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin “El Chapo” Guzmán Loera (62) heeft van de rechter in New York levenslange celstraf opgelegd gekregen, plus 30 jaar cel extra. De rechter legde de straf op nadat een jury hem in februari schuldig verklaarde aan tien misdrijven, waaronder leiden van een criminele organisatie die vele tonnen drugs naar de Verenigde Staten smokkelde.

Vermogen

De straf is conform de eis van justitie. De extra dertig jaar is voor onwettelijk gebruik van vuurwapens.

De openbaar aanklagers willen nu dat El Chapo 12,7 miljard dollar (11,3 miljard euro) gaat betalen. Dat is de winst die hij zou hebben gemaakt met de handel in cocaïne, heroïne en marihuana. Guzman zal dat niet zomaar gaan betalen. Er is nooit vastgesteld in Mexico of de VS waar het vermogen van de drugsbaas te vinden zou zijn. Wel is duidelijk dat zijn zoons een opzichtig luxeleven leiden.

In 2009 situeerde Forbes Magazine Guzman nog op de lijst van rijkste mensen ter wereld met een geschat vermogen van 1 miljard dollar. Maar in 2013 haalde het tijdschrift hem van de lijst af omdat het geen bewijs kon leveren voor de bewering.

Supermax

Guzmán verscheen woensdag in een grijs pak in de rechtszaal. Hij voerde ongeveer 10 minuten het woord in het Spaans. ‘Er is hier geen gerechtigheid’, zei hij onder meer toen hij verwees naar de in zijn ogen niet integere jury. Ook hekelde hij de omstandigheden waaronder hij gevangen zit. Zijn advocaat kondigde aan in hoger beroep te gaan.

In 2001 en 2015 wist Guzmán uit Mexicaanse gevangenissen te ontsnappen. Of hem dat in de Verenigde Staten ook zal lukken is sterk de vraag. Hij zal waarschijnlijk worden overgebracht naar de zwaarst bewaakte inrichting in de VS, de “Supermax” in de staat Colorado. Daar is nog nooit iemand ontsnapt.

De laatste berichten: