‘El Chapo reist in vliegtuigjes en per bus’

Joaquin ‘El Chapo’ Guzman is na zijn ontsnapping met een sportvliegtuigje naar de Mexicaanse stad Mazatlán gereisd. Dat stellen bronnen rond de Mexicaanse autoriteiten in de krant Reforma. Guzman komt uit de buurt van Mazatlán, maar zou er inmiddels al weer zijn vertrokken.

De Mexicaanse autoriteiten hebben informanten die Guzman in de streek hebben gezien. De informatie zou bevestigd zijn door geo-informatie die is verzameld met satellieten en drones, omder meer door de Amerikanen. Guzman zou na zijn ontsnapping naar het dorp Senegal de las Palomas zijn gebracht, dat op zo’n 140 kilometer van de gevangenis waaruit hij ontsnapte ligt. Daar zou hij in het sportvliegtuigje zijn gestapt.

Mogelijk naar de grens

Guzman zou daarna naar het stadje Guasave zijn gevlogen, en heeft zich toen een aantal weken op onherbergzame plekken opgehouden. Zowel Mazatlán als Guasave ligt in de deelstaat Sinaloa, waar Guzman veel contacten heeft. Het drugskartel dat hij oprichtte is naar de staat vernoemd.

Na een aantal weken is hij waarschijnlijk naar het zuiden van Mexico is getrokken. Mogelijk is hij per bus naar de grens met Guatemala gereisd. Daar woont een tante van Guzman.

Ontsnapt via tunnel

De leider van het Mexicaanse Sinaloa drugskartel ontsnapte in juli uit de zwaarbewaakte gevangenis Altiplano, in de buurt van Mexico-Stad. Hij kon zijn cel verlaten via een tunnel van meer dan een kilometer lang, die uitkwam op een huis in aanbouw. De tunnel was zeer professioneel aangelegd; er was licht en elektriciteit, en er was een spoorlijn aangelegd waarover een motor kon rijden.