‘El Chapo staat terecht voor 33 moorden’

Het Openbaar Ministerie in Brooklyn (New York) wil de Mexicaan Joaquín Guzmán Loera alias El Chapo vervolgen voor (onder meer) 33 moorden. Dinsdag noemde de rechter die de zaak vanaf november inhoudelijk gaat behandelen dat aantal ‘veel te veel’. De 33 liquidaties zouden door Guzmán zijn verordonneerd toen hij leider was van het drugskartel van Sinaloa.

Detail

Rechter Brian M. Cogan gaf de aanklagers te verstaan het niet nodig te vinden dat al die moorden tot in de detail worden besproken, als zij daarmee hard willen maken dat El Chapo geweld gebruikte om zijn criminele organisatie te runnen. Ook zei de rechter niet al te veel onsmakelijke details te willen horen over de moorden. ‘De zaak gaat over een samenzwering over drugshandel waarbij moorden zijn gepleegd’, zei de rechter, ‘take your best shot and cut the rest.’

117.000 audio-opnames

De aanklagers houden de verdachte overigens verantwoordelijk voor nog veel meer dan de 33 met name genoemde afrekeningen.

Een praktisch probleem is dat rechter en verdediging ook de dossiers over de 33 moorden zullen moeten doornemen. Er liggen al 117.000 audio-opnames en recent werden nog 14.000 nieuwe pagina’s toegevoegd. De rechtbank weigert de behandeling van de zaak verder uit te stellen.

De jury zal op de zittingen honderden documenten en foto’s te zien krijgen. Er zullen onder meer verhoren zijn van zeker 16 kroongetuigen die een deal hebben gesloten met justitie voor hun verklaring. Ook slachtoffers of familie van slachtoffers zullen als getuige verschijnen.

Eerdere berichten:

De belangrijkste kroongetuigen tegen El Chapo (UPDATE)

Vrouw van “El Chapo” post foto’s op Instagram (VIDEO)

“El Licenciado” uitgeleverd naar Verenigde Staten

Advocaat: bewijs voor kleinere rol El Chapo

Informant tegen Chapo krijgt 31 jaar cel

Waar het voor El Chapo allemaal begon

Strijdbare El Chapito vertelt

El Chapo zal geen juryleden vermoorden