El Chapo wordt psychologisch onderzocht

De voormalig leider van het Mexicaanse Sinaloa-kartel, Joaquin “El Chapo” Guzman (60), krijgt volgende week psychologisch onderzoek, melden media in de Verenigde Staten. Chapo zit gedetineerd in New York in afwachting van zijn proces, dat waarschijnlijk volgend jaar april gaat lopen in Brooklyn.

Zonder raam

Het onderzoek houdt verband met de stelling van zijn advocaat dat Guzman psychisch ernstig te lijden heeft onder zijn detentie-omstandigheden. Hij zit in een kleine koude cel, zonder raam, in volledige isolatie. Hij zou last hebben van hallucinaties, paranoia, depressies en geheugenverlies.

14 miljard dollar

El Chapo is in januari 2017 uitgeleverd vanuit Mexico naar de VS. Hij staat terecht op 17 punten over onder meer drugshandel, moord, en leiding geven aan een criminele organisatie tussen 1989 en 2014. Het dossier telt 90.000 pagina’s. Er zou onder El Chapo ter waarde van 14 miljard dollar zijn omgezet in de Verenigde Staten.

Binnenkort worden er verklaringen van een reeks kroongetuigen aan het dossier toegevoegd. Het is nog niet helemaal bekend wie dat zijn en wat de verklaringen inhouden.

De laatste berichten over El Chapo:

Zo liep het koningsdrama rond El Chapo

El Chapo uitgeleverd aan Amerika

Echtgenote El Chapo vreest dood van haar man