“El Licenciado” uitgeleverd naar Verenigde Staten

Een voormalig sleutelfiguur van het Mexicaanse Sinaloa kartel is afgelopen vrijdag uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij zal mogelijk een belangrijke getuige worden in the proces tegen Joaquin “El Chapo” Guzman. Dámaso López Núñez (52), alias “El Licenciado” had vroeger een toppositie in het Mexicaanse gevangeniswezen.

Gevangenis

El Licenciado werd op het vliegveld van de grensstad Ciudad Juarez overgedragen aan de VS, zo maakten de Mexicaanse federale autoriteiten vrijdag bekend. El Licenciado betekent doctorandus, de aanspreektitel van iemand die een opleiding aan de universiteit heeft voltooid. Hij werd gezien als de rechterhand van El Chapo.

El Licenciado werkte vanaf 1999 in een toppostitie in het Mexicaanse gevangeniswezen waar hij verantwoordelijk was voor drie extra beveiligde detentiecentra. Nooit bevestigde geruchten willen dat hij persoonlijk de ontsnapping van El Chapo (op 19 januari 2001) coördineerde.

JCNG

Nadat Guzman werd aangehouden in 2016 voerde López Núñez een bloedige strijd om controle over het netwerk van Sinaloa met name met twee zoons van Guzman: Ivan Archivaldo en Jesus Alfredo. In Mexico werd El Licenciado verantwoordelijk gehouden voor een serie geweldsdaden in de westelijke deelstaten Noord Baja California en Sinaloa. Hij zou toenadering hebben gezocht tot het Cartel Jalisco Nueva Generación (CJNG) het snelst groeiende kartel in Mexico. In 2017 werd hij in een duur appartement in Mexico-Stad gearresteerd.

Old school

El Mayo

Of er al een overeenkomst is gesloten tussen de Amerikaanse justitie en López Núñez is niet zeker maar de Mexicaanse autoriteiten noemden hem een ‘potentiële sleutelgetuige’ in de zaak. López wordt wordt in de VS verdacht van smokkel van cocaïne en witwassen. Hij moet terechtstaan voor een federale rechtbank in de staat Virginia.

Caro Quintero

Waarschijnlijk worden de verschillende facties van het Sinaloa-kartel momenteel geleid door Ismael “El Mayo” Zambada Garcia, Rafael Caro Quintero en “El Azul“. Deze old school capo’s behoren tot de meest gezochte personen in de wereld.