El Loco uitgeleverd naar de VS

De voormalige Colombiaanse kartelleider Daniel "El Loco" Barrera is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij moet terechtstaan voor cocaïnehandel voor de rechtbank van het Southern District in New York. In de dagvaarding staat dat hij jaarlijks 'honderden tonnen cocaïne' het land uitsmokkelde naar de Verenigde Staten en elders, en tientallen miljoenen dollars witwaste.

Speciale wetgeving

In maart 2010 kwam Barrera op de lijst van Special Designated Narcotics Traffickers te staan, waar alleen de allergrootste drugsverdachten op komen, tegen wie speciale wetgeving mag worden ingezet. Barrera gaf zichzelf in oktober 2012 over aan de Colombiaanse autoriteiten, nadat hij was gearresteerd in Venezuela. De Drug Enforcement Adminstration (DEA) leidde het onderzoek.

Terrorisme

Volgens de DEA werkte Barrera met de linkse guerilla's van de FARC en met de rechtse paramilitaire groep van ex-militairen AUC, die in de VS beide op de lijst van terroristische organisaties staan. Barrera was één van de laatste grote kartelleiders in Colombia, waar de markt van cocaïnehandel steeds meer versnipperd raakt.

Zetas

Mexicaanse groepen als Los Zetas en het Sinaloa-kartel infiltreren in het land. De Urabeños beheersen vooral export van cocaïne via het westen en noordwesten van Colombia. Volgens analisten heeft de FARC, die in haar gebieden veel cocaïneproductie beheerst de laatste jaren licenties voor coke-productie verkocht aan het Sinaloa-kartel.

Barrera kocht van de FARC vooral pasta básica die hij tot cocaïne liet verwerken in gebieden die de AUC controleerde, aldus de DEA.

Laatste Don

Volgens DEA-hoofd Michele M. Leonhart liet Daniel Barrera sinds 1998 jaarlijks 400 ton coke produceren. Officier van justitie Loretta E. Lynch: 'Zijn uitlevering markeert de val van de laatste "don" van de Colombiaanse organisatie waar hij deel van uitmaakte.'

Deal

Zijn vervolging in New York voor een aantal zeer zware tenlasteleggingen kan hij gemakkelijk levenslange celstraf krijgen. Na de zaken in New York kan hij ook nog worden vervolgd in Florida.

De kans is groot dat Barrera net als veel andere uitgeleverde drugsbaronnen een deal zal sluiten met de Amerikaanse autoriteiten. Hij zal dan in ruil voor informatie over drugshandel een flinke strafvermindering tegemoet kunnen zien, of toezeggingen over de vervolging van familieleden of familiekapitaal.

 

Meer over El Loco:

Tien illegale vliegstrips vernietigd

Elf piloten van drugskartel aangehouden

Steeds meer aandacht voor El Loco