‘El Mencho’ machtigste drugsbaas ter wereld

De 63-jarige Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán (63) is niet langer ’s werelds meest gevaarlijke en machtigste kartelbaas. Hij is overtroffen door de Mexicaanse voormalig agent en huurmoordenaar ‘El Mencho’ (52).

Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten hebben sinds de arrestatie van El Chapo hun pijlen gericht op Nemesio Oseguera Cervantes, oftewel ‘El Mencho’ van het machtige Jalisco New Generation Cartel. Het kartel handelt in methamfetamine (crystal meth), heroïne en cocaïne.

Rivaliserende drugskartels

El Mencho staat nu bovenaan hun lijstje als meest gezochte kartelbaas van Noord-Amerika. ‘En hij heeft een leger van duizenden slechteriken’, aldus Paul Craine, hoofd van de Drug Enforcement Administration (DEA), tegen The New York Post. Volgens de DEA heeft het Jalisco New Generation Cartel El Chapo’s Sinaloa-kartel ingehaald als de dominante onderwereldmacht in Mexico. Het kartel richtte tientallen drugsroutes op in de VS, Europa en Azië.

De arrestatie van El Chapo twee jaar geleden creëerde een onderlinge machtsstrijd tussen rivaliserende drugskartels. El Chapo werd eind 2017 uitgeleverd aan de VS, waar naar verwachting zijn federale rechtszaak wegens moord, witwassen en drugshandel in november van start gaat.

‘El Mayo’

Hoewel het Sinaloa-kartel nog steeds actief is, onder leiding van de voormalige partner van El Chapo, de 70-jarige Ismael ‘El Mayo’ Zambada, is de organisatie slechts een schim van wat het ooit was. Zo zit het grootste deel van zijn familie vast en raakt ‘El Mayo’ steeds meer geïsoleerd.

Paramilitaire organisatie

Terwijl het Sinaloa-kartel worstelt om zijn positie in de machtstijd te heroveren, kon El Mencho honderden kilo’s methamfetamine, heroïne en cocaïne produceren. El Mencho heeft ook duizenden loyale aanhangers die tot aan de tanden gewapend zijn. ‘In tegenstelling tot de andere kartels functioneren ze als een paramilitaire organisatie,’ vertelt Craine aan The New York Post.

Kleine drugsdealer

Cervantes heeft een lange en beruchte criminele carrière. Voordat hij in 2010 de macht greep, was hij begin jaren negentig een kleine drugsdealer naast zijn werk als agent in Jalisco. In 2015 zou hij naar verluidt een grote paramilitaire aanval hebben uitgevoerd tegen de Mexicaanse veiligheidstroepen in de staat Jalisco. De operatie leidde tot het in brand steken van benzinestations en banken. Kartelleden schoten ook een militaire helikopter neer met een granaat en vermoordden negen soldaten.

Voor informatie die tot El Mencho’s arrestatie kan leiden, delen de Mexicaanse autoriteiten 30 miljoen peso (bijna 1,4 miljoen euro) uit.