In El Salvador komt na 42 jaar alsnog een rechtszaak over de moorden op vier Nederlandse IKON-journalisten in 1982. De drie verdachten zijn twee voormalige legerofficieren en de voormalige minister van Defensie.
(Beeld: screenshot uit tv-reportage van Zembla)
Op 17 maart 1982 wilde een Nederlandse IKON-ploeg een reportage maken van de burgeroorlog in El Salvador. De vier journalisten liepen in Santa Rita, Chalatenango, in een hinderlaag toen ze in guerrillagebied wilden komen en werden door militairen doodgeschoten. De vier slachtoffers waren Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag.
Vooropgezet plan
De dag na de moord verklaarde het leger van El Salvador dat er geen sprake was van een hinderlaag. Er zou sprake zijn geweest van een vuurgevecht tussen militairen en guerrillastrijders met de journalisten als toevallige slachtoffers. Ook de president van het land kwam tot dezelfde conclusie.
Hinderlaag
Later bleek uit onderzoek dat de militaire leiding in het gebied wist dat de journalisten zouden komen. Ze bereidden een hinderlaag voor. Toen de journalisten kwamen, onder begeleiding van hun gidsen, werden ze doodgeschoten.
Arrestaties
Eind 2022 werden drie verdachten alsnog gearresteerd. Het gaat om oud-politiechef Francisco Antonio Morán, ex-minister van Defensie José Guillermo García en oud-kolonel Mario Adalberto Reyes Mena, de commandant die de operatie leidde.
Morán en García worden vanwege gezondheidsredenen vastgehouden in een ziekenhuis. Reyes Mena woont in de Verenigde Staten en moet worden uitgeleverd. Voor zover bekend is er nog geen datum voor het proces.
Vertraging
Nabestaanden van de Nederlandse journalisten reageren tegenover de NOS opgelucht, maar ook enigszins sceptisch omdat ze verwachten dat de verdachten in beroep gaan en de zaak daardoor opnieuw vertraging zal oplopen. Ook zijn de verdachten op leeftijd, de jongste is boven de 80.
Tv-programma Zembla maakte in 2022 een reportage over de zaak.