El Salvador stuurt 10.000 troepen naar stad in strijd tegen drugsbendes

Ongeveer 10.000 militairen en agenten hebben de stad Soyapango in El Salvador omsingeld als onderdeel van een grootschalige operatie tegen criminele bendes. Soyapango is met bijna 300.000 inwoners een van de grootste steden van het land.

De stad is volledig afgesloten door de veiligheidsdiensten. Alle wegen die naar de stad leiden zijn geblokkeerd en speciale troepen hebben huizen doorzocht op bendeleden. Agenten houden ook iedereen tegen die probeert de stad te verlaten en controleert identiteitsbewijzen.

Geweldsgolf

De operatie maakt deel uit van een grootschalig optreden van president Nayib Bukele tegen criminele bendes na een golf van geweld eerder dit jaar. Tot nu toe zouden er twaalf mensen zijn opgepakt. Op beelden die door de regering zijn vrijgegeven, zijn zwaarbewapende troepen in kogelvrije vesten te zien.

President Bukele zegt op Twitter dat de gemeente Soyapango volledig omsingeld is door 8.500 soldaten en 1.500 agenten. Hij voegt eraan toe dat gewone mensen “niets te vrezen hebben” en zegt dat het harde optreden deel uitmaakt van “een operatie tegen criminelen, niet tegen eerlijke burgers”.

Noodtoestand

Soyapango ligt op 13 kilometer ten westen van de hoofdstad San Salvador en staat bekend als een knooppunt voor bendeactiviteiten. Eind maart werd door de regering in El Salvador de noodtoestand afgekondigd, nadat op één dag 62 mensen door bendes werden vermoord. Sindsdien zijn er ruim 58.000 mensen gevangen genomen door de autoriteiten in het land met 6,5 miljoen inwoners.

Kritiek

Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de hardhandige aanpak van de regering van Bukele en zeggen dat de politie willekeurig verdachten oppakt en langdurig vastzet zonder proces. Volgens de regering werpt de harde aanpak echter zijn vruchten af en zou het aantal moorden in de eerste tien maanden van 2022 gedaald zijn met 38 procent, vergeleken met een jaar eerder.

El Salvador is een zeer gewelddadig land in Centraal-Amerika waar hele wijken onder controle staan van machtige bendes die zich bezighouden met drugshandel en afpersing. Naar schatting 70.000 mensen zijn lid van een bende.