El Salvador: zeker 26 doden op één dag

Er gaat een golf van geweld door El Salvador. Het land staat al bekend als een van de gewelddadigste landen ter wereld, maar maandag werd het aantal moorden bijna verdubbeld ten opzichte van een gemiddelde dag. Om hoeveel doden het precies gaat, is niet bekend, maar het gaat om zeker 26 moorden. Normaal gesproken zijn er zo’n 15 moorden op een dag.

Dat meldt het Openbaar Ministerie; andere autoriteiten hebben het over 29 doden. Met jaarlijks ruim 60 moorden per 100.000 inwoners is El Salvador al een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Niet alleen maandag was een gewelddadige dag; tussen vrijdag en zondag vielen ook al zeker 48 doden.

Een groot deel van die doden valt toe te schrijven aan jeugdige groeperingen. Twee organisaties, die Barrio 18 en Mara Salvatrucha worden genoemd, zijn verwikkeld in een hevige ruzie die sinds 2012 tientallen doden hebben geëist.

Geweld tegen politie

De overheid probeert de criminelen met harde hand aan te pakken. Dat heeft tot gevolg dat het geweld zich ook vaker tegen politiemensen keert. Sinds januari zijn 22 politieagenten en 6 soldaten om het leven gekomen.

De voormalige burgemeester van New York, Rudolph Giuliani, presenteerde afgelopen week zijn veiligheidsplan voor El Salvador. In zijn periode als burgemeester wist hij het aantal moorden in New York meer dan te halveren. Hij is het eens met de harden lijn, maar de overheid moet de jongeren ook een kans bieden om op een normale manier terug te keren in de maatschappij, aldus de veiligheidsexpert.