Elf doden na aanval op politie Mexico

Bij een vuurgevecht tussen de politie en een gewapende groep zijn maandag elf mensen om het leven gekomen in Mexico. Een nog onbekende groep viel twee politieauto’s aan vanuit een hinderlaag, aldus de politie. Zeven agenten en vier van de aanvallers kwamen om het leven.

 

Het motief voor de aanval is nog onbekend, maar het vermoeden bestaat dat er een drugskartel achter zat. De staat Sinaloa, waar de schietpartij plaatsvond, wordt geteisterd door het gelijknamige kartel, dat geleid wordt door de meest gezochte crimineel van het land: Joaquin Guzman.

Vorige maand was er nog een schietpartij op het internationale vliegveld van Mexico-Stad. Waarschijnlijk het gevolg van een ruzie om drugs tussen corrupte federale agenten. Bij de schietpartij in Terminal 2 kwamen drie federale agenten om het leven. Het hoofd van de federale politie hamerde erop dat de drie slachtoffers een cocaïnelijn vanuit Peru onderzochten, waarin een aantal collega’s verdachte waren.

In de Mexicaanse onderwereld geldt het vliegveld van de hoofdstad als terrein van het Sinaloa-kartel, de machtigste drugsorganisatie in Mexico, dat controle uitoefent via een kleinere groep (Beltrán-Leyva), net als Sinaloa een kartel van de westkust. Sinaloa staat onder meer onder leiding van Joaquin “El Chapo” Guzman.

Hier het dossier over Mexico.