Doden door cop killer

 

Woensdag vielen er elf doden door drugsgeweld in de Mexicaanse stad Culiacán op één dag. In de vroege morgen werden drie jongeren dood gevonden, ze vertoonden tekenen van foltering. Later op de dag werden nog acht lichamen gedumpt langs doorgaande wegen in de stad. De munitie bij de schietpartijen was 7.62×39 mm voor AK-47 Kalashnikov en 5.7 x 28mm voor de Belgische FN57 – ook wel matapolicias of cop killer genoemd.

 

 

Culiacán is de hoofdstad van de noordwestelijke deelstaat Sinaloa, waar normaal gesproken het Sinaloa-kartel het voor het zeggen heeft. Opvallend was dat een aantal doden behoorde tot een geweldsgroep van dat kartel.

 

 

 

 

De matapolicias wordt in Mexico geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten, maar wordt gemaakt in de FN-fabriek van Herstal bij Luik. Oorspronkelijk was de FN57 alleen bestemd voor overheidsdiensten, net als de pistoolmitrailleur uit dezelfde productielijn P90.

Sinds 2004 is de FN57 op de vrije markt te koop, na hevige protesten in de Verenigde Staten van gun control-actiegroepen en vakbonden voor politiepersoneel, omdat het wapen dwars door verschillende typen kogelwerende vesten heenschiet. Nog steeds is het wapen in de VS controversiëel.

Op de Mexicaanse markt is het wapen relatief duur maar bijzonder populair bij groepen binnen drugskartels die zich specialiseren in snelle gewelddadige acties. Het wapen is namelijk is van polymeer gemaakt, dus lichtgewicht, en zeer effectief tegen politiepersoneel dat kogelwerende vesten draagt of gebruik maakt van kogelwerende platen in deuren van politiewagens. 

De P90 was één van de type wapens die gevonden is op de Amsterdamse Nachtwachtlaan, waarvoor Mink Kok in 1999 werd aangehouden. De aanwezigheid van dat wapen in een criminele voorraad wekte destijds grote verbazing, omdat het slechts aan overheidsdiensten werd verkocht, het was toen nog geen jaar in productie.  

Lees Dossier Mexico op Crimesite.