Elf handlangers meestgezochte maffioso gepakt

De politie heeft elf handlangers opgepakt van Matteo Messina Denaro, de meestgezochte maffiabaas van Italië. De arrestaties konden worden verricht na een jarenlang onderzoek naar de communicatie van het netwerk van Messina Denaro. Dat werkte met papieren brieven die direct na het lezen werden vernietigd.

Het was een groot onderzoek dat tot de elf arrestaties leidde, schrijft La Republicca maandag. Vanaf 2012 werd alles in het werk gesteld om het netwerk te ontrafelen. De onderzoekers had een boerderij op Sicilië op het oog die intensief in de gaten werden gehouden. Verdachten werden gevolgd en er waren camera’s en richtmicrofoons op de boerderijen gericht.

Vertrouwelingen zijn op leeftijd

Spil in het communicatienetwerk was de schapenboer die op de boerderij woonde. De boodschappers legden briefjes onder een rots, en de boer belde het netwerk om te zeggen dat er een boodschap was achtergelaten. De telefoontjes gingen volgens de politie in codetaal: ‘Ik heb kaas voor je opzij gelegd, kom je daar eens naar kijken?’ Of: ‘De schapen moeten geschoren worden, kom je helpen?’ Het briefje moest als het eenmaal was gelezen direct worden vernietigd.

Wat opvalt is de leeftijd van de clan rond Messina Denaro. Drie van de elf zijn boven de 70. Het is een teken van ingeleverde macht, de oude maffiabaas heeft nauwelijks nog invloed op de nieuwe generatie. In afgeluisterde gesprekken wordt geklaagd over jongere clanleden die verdwijnen zonder iets te zeggen.

Met de arrestatie van de elf boodschappers denkt de politie de trouwste handlangers van Messina Denaro te hebben gepakt. Van de maffiabaas zelf is geen spoor: hij is van Sicilië verdwenen, mogelijk naar het buitenland. Of de arrestaties de politie een stap dichter bij hem hebben gebracht, moet onderzoek nog uitwijzen.

‘Ik vulde een begraafplaats’

Messina Denaro is sinds 1993 voortvluchtig. Hij wordt in de Italiaanse media vaak geportreteerd als playboy: hij is een vrouwenverslinder, rijdt rond in dure sportwagens en draagt Rolex horloges, Rayban zonnebrillen en dure pakken.

Sinds 2007, als maffiabazen Bernardo Provenzano en Salvatore Lo Piccolo achter de tralies verdwijnen, wordt Messina Denaro beschouwd als de machtigste leider van de Cosa Nostra. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor zeker vijftig moorden. ‘Ik vulde eigenhandig een complete begraafplaats’, zou hij daar eens over hebben gezegd.

Hij wordt met andere maffiosi verantwoordelijk gehouden voor een serie aanslagen nadat aanklagers Giovanni Falcone en Paolo Borsellino door bomaanslagen om het leven kwamen. De aanslagen die onder meer Messina Denaro organiseerde, moesten er voor zorgen dat de Italiaanse autoriteiten, die de maffia met harde hand aan wilden pakken, zich weer terugtrokken.

Lees hier een uitgebreider portret van Messina Denaro.