Elf jaar geeist tegen Nederlander in VS

Het Openbaar Ministerie in Los Angeles, Verenigde Staten, heeft 11 jaar gevangenisstraf geeist tegen de Nederlander Marc Willems. Dat blijkt uit recente processtukken waarop Crimesite de hand wist te leggen. Willems werd eerder dit jaar uitgeleverd aan de VS vanwege online drugshandel. Hij mag zijn straf vermoedelijk in Nederland uitzitten.

 

Door Vincent Verweij

 

Willems runde ‘The Farmer’s Market’ een website waarop hij narcotica verkocht zoals LSD, XTC, marihuana en paddo’s. Zijn klanten zaten deels in de VS. Betalingen verliepen via Paypal en Western Union. De ‘zwarte drugsmarkt’ opereerde via het TOR-netwerk waarop gebruikers anoniem konden communiceren.

Uitlevering

Willems verzette zich aanvankelijk tegen zijn uitlevering aan de VS, maar stemde daarin uiteindelijk toe, nadat er een deal was gemaakt tussen Justitie in de VS en Nederland. Die hield in, dat in ruil voor een bekentenis, zijn straf zou worden omgezet naar Nederlandse maatstaven (maximaal 8 jaar) en dat hij die mocht uitzitten in Nederland. Uit de processtukken die Crimesite in bezit heeft (zie hieronder) blijkt dat het OM een straf eist van 135 maanden met aansluitend vijf jaar proeftijd.
De uitspraak van de rechter wordt later deze week verwacht.

Marc Willems