Elf raadsels over de moord op Hillis

Deze zondag is het vijf jaar geleden dat de vooraanstaande crimineel Stanley Hillis in Amsterdam-Oost gewelddadig aan zijn einde kwam. Een door raadsels omgeven einde. We noemen er elf.

Door @Wim van de Pol

Op een parkeerplaats langs een doodlopende weg tussen de voetbalvelden schoot een onbekende Hillis dood op 21 februari 2011. Die maandag was hij even voor 12.00 komen aanrijden in zijn Mitsubishi Pajero. Er stonden vele auto’s geparkeerd. Hillis schoof de zijne naast een aanhangwagentje waarop Willemse Betonboringen staat vermeld. Schuin tegenover hem, half op de weg vlakbij, stond al vijf minuten een VW-busje te wachten.

Raadsel 1:

Iemand die gewend is veiligheidsmaatregelen te nemen en voortdurend de recherche achter zich aan weet zou bij het zien van zo’n busje zonder ramen nog even doorgereden zijn om deze bestelbus even te bekijken. Tenzij natuurlijk, hij wist dat er een dergelijk busje aanwezig zou zijn en het geen verontrusting bij hem wekte. Waarom parkeerde de geslepen en ervaren vos die Hillis toch was met zijn rug naar een stilstaand bestelbusje?

Raadsel 2:

In het aanhangwagentje zaten rechercheurs. Er hing een politiehelikopter in de lucht. Hillis had een afspraak met crimineel Donald G.. Dergelijke mannen maken geen afspraakjes over de telefoon of met luide stem in het bijzijn van anderen. Hoe wist de politie dat Hillis en G. daar een ontmoeting zouden hebben?

Raadsel 3

Wat deden de rechercheurs in het aanhangwagentje? Bedienden ze microfoons of camera’s? Waar waren die gepositioneerd?

Raadsel 4:

De moordenaars stonden ongeveer vijf minuten te wachten op Hillis (zie ook video onder). Hoe wisten zij dat Hillis die ochtend precies daar zou arriveren?

Raadsel 5:

Waarom stond het busje met zijn neus richting de doodlopende kant van de weg? Was de hit zodanig amateuristisch gepleegd dat er geen voorverkenning was gedaan?

Raadsel 6:

De hitman vuurde totaal 37 kogels af uit (waarschijnlijk) een pistoolmitrailleur. Hij schoot keert terug naar de bus, keert terug naar Hillis, rijdt weg komt terug en schiet nogmaals. Waarom?

Raadsel 7:

Waarom zit er in het videomateriaal dat de politie filmde en vrijgaf in Opsporing Verzocht een knip (op 4’16”)? Tussen de tweede keer vuren en het teruglopen naar de VW Transporter zit een las. Wat deed de schutter in die tijd en waarom heeft de politie dit niet vrijgegeven?

Raadsel 8:

Panorama citeert (Blendle) deze week een politiebron die stelt dat Hillis de schutter zag komen inderhaast zijn rempedaal intrapt (we zien remlichten op 3’53”), en éénmaal terugschoot. Klopt dit, en waarom is dit nooit gemeld door de politie?

Raadsel 9:

De VW Transporter die is ingezet stond onder observatie van de politie. De beelden die hiervan in de De Haanstraat zijn gemaakt komen in ieder geval niet uit een bewakingscamera, maar zeer waarschijnlijk van een observatie van de politie. Leidt dat spoor naar de daders?

Raadsel 10:

Op de grond rond de ontmoetingsplek was een observatieteam aanwezig, dat team moet in de straatjes langs de vluchtroute hebben staan wachten, niet op het doodlopende stuk. Een helikopter hing in de lucht. De VW Transporter kon nergens goed vaart maken, door verkeersdrempels, de drukke Hugo de Vries-laan, de bochten naar de spoortunnel toe, door de rotonde en de bocht na de tunnel. Hoe is het mogelijk dat de politie de Transporter uit het oog verloor?

Raadsel: 11

Waarom maakte de politie de fout eerst te melden in Opsporing Verzocht dat er een zwarte VW Golf vijf dagen vooraf gezien was op de plaats delict? Terwijl die later bleek van een politieobservatie-team te zijn geweest?