Ellie Lust ging vol op de schnabbeltour

Woordvoerder Ellie Lust (52) nam deze week tegen haar zin ontslag bij de Amsterdamse politie. De politievakbond sprak schande van de  ‘Noord-Koreaanse vrijwilligheid’ waarmee dat ging. Maar bij het korps was er toenemende onvrede over de amusementswaarde van Lust’s commerciële nevenactiviteiten.

Door Vincent Verweij

Ellie Lust wordt 52 jaar geleden geboren als dochter van een Oostzaanse melkboer. Na het VWO besluit ze de opleiding aan de Politieacademie te volgen en doet ze werkervaring op als wijkagent. Naast haar werk is ze in die tijd ook topsporter. Ze speelt 12 jaar op het hoogste niveau volleybal en komt uit voor het nationale team.

Opsporing Verzocht

Na twintig jaar op straat als agent te hebben gewerkt, maakt ze in 2008 de overstap naar de afdeling communicatie van het Amsterdamse korps. Ze houdt zich bezig met persvoorlichting en woordvoering. In die hoedanigheid wordt ze regelmatig gevraagd om voor de camera’s van televisieprogramma’s toelichting te geven bij actuele criminele gebeurtenissen. Ook schuift ze aan bij Opsporing Verzocht.

Roze in Blauw

Lust profileert zich daarnaast als pleitbezorger van homoseksuelen binnen de politie. Ze richt het netwerk ‘Roze in Blauw’ op en verschijnt met een politieboot dansend op de Gay Pride. Ze oogst daarvoor veel waardering binnen en buiten het korps, maar de wenkbrauwen worden gefronst als ze in 2016 meedoet aan het amusementsprogramma ‘Wie is de Mol?’. Wat heeft dit nog te maken met haar politiewerk, vraagt menigeen zich af.

Wat lust Ellie?

De irritatie groeit verder als Lust in 2017 op de Amsterdamse tv-zender AT5 een eigen serie krijgt met de titel ‘Wat Lust Ellie?’. In de eerste aflevering proeft Ellie kersenpriklimonade. Lust ze het of lust ze het niet?

Het hoofd communicatie van de Amsterdamse politie, Jean Fransman, zegt desgevraagd tegen Crimesite:

‘Toen die serie verscheen hebben we een grens getrokken en tegen Ellie gezegd dat dat absoluut niet kon. Dat was teveel de amuserende kant op. Dat is toen ook stop gezet’.

Patrouille

Niet veel later geeft Lust een interview aan roddelblad Privé waarin ze haar ambitie uitspreekt om tv-presentator te worden. Lang hoeft ze daar niet op te wachten, want voor AVROTROS maakt ze vervolgens de reality-show ‘Ellie op Patrouille’, waarbij ze meedraait met buitenlandse korpsen. Fransman: ‘Ze deed die serie niet namens de Amsterdamse politie, maar als een persoonlijke nevenactiviteit. Toen hebben we wel gewaarschuwd dat de nevenactiviteiten niet de overhand mochten krijgen, boven haar hoofdactiviteit als woordvoerder’.

Commercie

Met de bekendheid komt ook de commercie. Lust maakt een eigen website waarop ze zichzelf aanprijst als dagvoorzitter, communicatietrainer en presentator. Ze is in te huren via een sprekersburo voor bedragen tot wel 5000 euro per dag. De klanten stromen toe. Rabobank huurt haar in. Het AMC. En ze verschijnt op het landelijke jaarcongres ‘voor ondernemende secretaresses’. Lust vraagt weliswaar toestemming voor die klussen en krijgt die ook, maar op het hoofdburo aan de Elandsgracht begint men zich steeds vaker af te vragen of dit allemaal nog verenigbaar is met haar werk als politie-ambtenaar. Zeker als ze verschijnt in amusementsprogramma’s zoals Mindf*ck en RTL Boulevard.

Drie maanden

Als Lust aankondigt een tweede serie van ‘Ellie op Patrouille’ te maken, is de maat vol. ‘Daar zou ze weer drie maanden mee bezig zijn’, zegt Fransman, ‘En AVROTROS wilde haar ook nog voor andere programma’s gaan inzetten. Dan worden de nevenactiviteiten te belangrijk en is de balans zoek’. Er worden gesprekken met Lust gevoerd, waar op zeker moment ook advocaten aan te pas komen. De breuk is onvermijdelijk. In een interview met Het Parool, dat morgen verschijnt, vertelt Lust dat ze van de korpsleiding moest kiezen voor haar politiewerk of haar televisiecarrière. Het wordt het laatste. Het boegbeeld blijft in beeld, nieuwe afleveringen van ‘Ellie op Patrouille’ zijn in de maak. Maar één zin mag Ellie Lust niet meer uitspreken in die nieuwe serie: ‘Don’t worry, I’m a real police officer’.