Endstra: het begin van het einde

Ronald van E. loopt op de avond van Tweede Kerstdag 1999 zijn huis even uit om te bellen, buiten in zijn auto. Zijn Mercedes staat voor de deur op de Minervalaan in Amsterdam. Als Van E. in de auto zit, stapt er een moordenaar achterin de Mercedes. Kogels treffen Van E. in zijn ruggengraat, maar vliegen hun doel voorbij: Van E. overleeft namelijk wonderwel de aanslag.

Zo begint in De Liquidatie Dossiers het hoofdstuk over Willem Endstra. Het gaat als volgt verder:

De moordaanslag op Ronald van E. op 26 december 1999 is de eerste indicatie dat vastgoedhandelaar Willem Endstra de controle over zijn imperium gaat verliezen, wanneer er ruzie ontstaat tussen verschillende betrokken partijen over diverse investeringen. Ronald van E. had al jaren een vriendschappelijke relatie met Willem Endstra. Ook had hij flinke sommen geld in bedrijven van Endstra geïnvesteerd. Maar op dat moment realiseren weinig mensen zich dat, en de buitenwacht al helemaal niet. Achteraf is het altijd makkelijk praten: terugkijkend lijkt de aanslag op Ronald van E. een omslagpunt te zijn geweest. Vanaf dat moment, zo zeggen getuigen, is het duidelijk bergafwaarts gegaan met Willem Endstra.

Direct na de aanslag regelt Rotterdammer Ton van D., met wie Van E. aan het begin van de jaren negentig veel geld heeft verdiend in de xtchandel, beveiliging voor zijn oude kompaan. Hij dirigeert een team doortastende Rotterdammers naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam, om te voorkomen dat de daders aan het ziekenhuisbed hun werk alsnog komen afmaken. Een paar dagen later staat hij op het politiebureau aan de Amsterdamse Van Leijenberghlaan twee rechercheurs te woord.

Lees hier  het complete verhoor van Ton van D.(PDF), zoals opgenomen in het boek De Liquidatie Dossiers

Koop het boek De Liquidatie Dossiers bij Bol.com