Endstra-onderzoek in mei klaar

Het onderzoek naar de man die het Openbaar Ministerie ervan verdenkt Wim Endstra te hebben doodgeschoten zal in mei gereed zijn. Dat zeiden officieren van justitie Michiel van IJzendoorn en Sabine Tammes vandaag op een pro forma-zitting voor de rechtbank in Amsterdam. De Russische verdachte Namik A. was zelf niet aanwezig. Hij heeft geen verklaring afgelegd bij de recherche. 

Er is dna van A. afgenomen in Polen en Rusland. Een match van het Poolse dna met materiaal dat in Nederland rond de Endstra-moord is gevonden heeft tot zijn aanhouding en uitlevering geleid.

Het staat vast dat er dna van A. aanwezig was op het moordwapen en op de hulzen die zijn gevonden op de plaats delict aan de Amsterdamse Apollolaan. Verder zat zijn dna op een jas die is gevonden in de auto waar het moordwapen is gevonden. En ook was zijn dna aanwezig op een jasvezel, peuken en een rietje die zijn gevonden in de Mercedes Vito-bus die is gebruikt als uitkijkpost bij het kantoor van Endstra. Op de deur van die bus zat een vingerafdruk van Nakim A. 

‘Maar dat alles maakt mijn cliënt nog niet de schutter’, reageerde zijn advocaat Hans-Otto den Otter. Hij vindt dat er ‘cruciale stappen’ ontbreken om te kunnen spreken van A. als de schutter. Er is een getuige op de plaats delict die spreekt over een negroïde schutter, dat is A. niet. Verder zei dat Den Otter dat de compositiefoto die is gemaakt op basis van de getuige die de schutter heeft gezien, niet lijkt.

Maar volgens Van IJzendoorn is er op een laptop van A. een foto van hem gevonden waarin hij poseert met ontbloot bovenlijf, een schouderholster en een getrokken vuurwapen, en lijkt die foto juist wonderwel op de compositie.

Officier van justitie Van IJzendoorn wees erop dat vaststaat dat A. een zeer goede vriend is van de Nederlandse Turk Ziya G. Deze G. pleegde voorbereidingshandelingen met twee andere verdachten die waarschijnlijk de situatie rond het kantoor van Endstra hebben verkend, onder meer met de Mercedes-bus. G. is momenteel voortvluchtig.

Een vriend van A. was was samen met een andere verdachte in de zaak betrokken bij een vechtpartij in club Escape op het Rembrandtsplein.

A. is ooit in Duitsland gearresteerd geweest met een vuurwapen en hollow-point kogels. ‘Hij lijkt wel een huurmoordenaar’, zei Van IJzendoorn. 

A. woont in Rusland. Enkele weken geleden heeft officier van justitie Sabine Tammes daar getuigen gehoord: de ex-vriendin van A. en zijn broer.

In mei zal het dossier volgens het Openbaar Ministerie klaar zijn, dan volgt een regiezitting. Of de verdachten Ozgür C. en Ali N. dan ook worden gedagvaard is nog onderwerp van beraad bij de officieren van justitie.

De advocaat vroeg om opheffing van de voorlopige hechtenis van A. De rechtbank heeft dat verzoek afgewezen.

Willem Endstra (51) werd op 17 mei 2004 doodgeschoten bij zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Zijn zakenpartner Denneboom werd in een knie geraakt. 

Lees meer over de Endstra-moord in het boek De Liquidatie Dossiers.

Russische Endstra-verdachte in Nederland 

Nog een Endstra-verdachte vrij 

Eén Endstra-verdachte vrijgelaten 

Verdachten moord Endstra aangehouden (UPDATE)