‘Endstra: 5 mio betalen om Holleeder te liquideren’

De criminele vastgoedondernemer Willem Endstra (foto) wilde 5 miljoen betalen om Willem Holleeder te laten liquideren. Dat stelt ondernemer Harry Pen in het Algemeen Dagblad. Pen zegt ook nog miljoenen tegoed te hebben van de erven Endstra.

 

‘Har’

Harry Pen zegt zes jaar lang met Endstra zaken te hebben gedaan en hem regelmatig te hebben ontmoet. Volgens Pen zei Endstra op zeker moment tegen hem:

Har, weet jij niet iemand die Willem Holleeder kan omleggen voor vijf miljoen?

Pen ging niet in op dat verzoek. Op 17 mei 2004 werd Endstra zelf geliquideerd.

Inmiddels heeft Pen hierover bij de rechter-commissaris verklaard in het liquidatieproces tegen Willem Holleeder, die onder meer terecht staat voor de moord op Endstra. Op 17 mei 2004 werd Endstra voor zijn kantoorpand in Amsterdam-Zuid doodgeschoten.

Volgens Harry Pen zou justitie meer onderzoek moeten plegen naar de rol van Endstra in verschillende liquidaties waar Willem Holleeder nu voor terecht staat. Pen: ‘Als ze goed door-rechercheren, komen ze op een heel ander pad uit.’

Mega Sport

Harry Pen (74) zegt ook nog miljoenen euro’s tegoed te hebben van de erven Endstra omdat hij in meerdere vastgoedprojecten van Endstra zou hebben geïnvesteerd, onder meer in sportcomplex Mega Sport in Breda. Rechtszaken om dat geld terug te claimen, liepen op niets uit. Hij bereidt een nieuwe zaak voor.

Advocaat Hans Koets zegt namens de familie Endstra in het AD dat Pen helemaal geen geld tegoed heeft. Koets: ‘Verschillende procedures hebben de familie Endstra in het gelijk gesteld.’

In de strafzaak tegen Willem Holleeder komen de verwikkelingen rond Endstra en de moord op Endstra in de week na volgende week aan de orde.

Meer over de moorden waarvan Holleeder wordt verdacht in het boek De Liquidatie Dossiers.