Endstra-zaak mei volgend jaar verder

De rechtszaak tegen drie van oorsprong Turkse mannen die verdacht zijn van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra gaat pas in mei 2013 verder. De officieren van justitie gaven dinsdag voor de rechtbank van Amsterdam te kennen dat er nog ’twee tot drie maanden, in het slechtste geval een half jaar’ nader onderzoek nodig is. 

(beeld pierre hartendorf)

De rechtbank wilde aanvankelijk dinsdag een regiezitting houden maar besloot na enig beraad dat dit geen zin heeft omdat een compleet dossier nog ontbreekt. Het Openbaar Ministerie krijgt nu extra tijd om verder onderzoek te doen maar moet van de rechtbank wel op 1 april 2013 het einddossier inleveren.

Endstra is op 17 mei 2004 doodgeschoten in Amsterdam. Twee verdachten zijn daarvoor in 2006 aangehouden, maar werden later op vrije voeten gesteld, ook al omdat het onderzoek zo lang duurt.

Deze Özgür C. en Ali N. zijn eind 2011 opnieuw aangehouden maar ook toen weer op vrije voeten gesteld. Die aanhouding volgde op de arrestatie van een man met de Russische en Azerbeidjaanse nationalititeit, Namik Abbasov, in oktober vorig jaar. Abbasov zou de schutter zijn geweest. Hij overleed begin dit jaar echter in detentie aan een hersenbloeding. 

De derde verdachte, Ziya G., was nog niet eerder gedagvaard. Hij is voortvluchtig en verblijft mogelijk in Turkije. 

De advocaten waren geïrriteerd over de lange duur van het onderzoek. In februari hebben politie en officier van justitie in Rusland een serie getuigen uit de omgeving van Abbasov gehoord. In september maakte de politie proces-verbaal op van die verhoren en pas begin oktober ontving de rechtbank deze stukken. Volgens het OM was die traagheid vooral te wijten aan de noodzakelijke vertaling uit het Russisch.

Wat het Openbaar Ministerie de komende maanden precies nader wil gaan uitzoeken is niet helder. Abbasov leek kort voor zijn dood bereid te zijn getuigenverklaringen af te leggen over de opdrachtgevers. Mogelijk doet de politie nog onderzoek naar uitlatingen van Abbasov of nader onderzoek naar informatie die hij in handen van de politie heeft gespeeld. 

Zie ook:

‘Endstra-schutter’ in Mieremet-onderzoek 

‘Donald G. gaf opdracht Endstra-moord’ 

CIE-info: ‘Holleeder baas liquidatiegroep’ 

Lees meer details over het moordonderzoek:

Verdachte sms-bewegingen

Opvallende contacten, geen bewijs

De vechtpartij op het Rembrandtplein

De voortvluchtige verdachte