‘De ene haaiensnaaier is de andere niet’ (UPDATE)

Vandaag wordt in het Passageproces Dino Soerel verder verhoord door het hof. De advocaat van Soerel wilde dat dat gebeurde achter gesloten deuren, vanwege de veiligheid van zijn client, maar dat verzoek werd niet ingewilligd.

Soerel maakte duidelijk dat de politie enige tijd geleden aan een familielid van hem te kennen heeft gegeven dat er dreiging voor dat betreffende familielid zou zijn. Soerel wilde niet duidelijk maken om welk familielid het zou gaan en uit welke hoek de dreiging zou komen.

Het ging in het begin van de zitting vooral weer over het begrip haaiensnaaier. Eerder deze week zei Soerel wel al dat Willem Holleeder in ieder geval niet de haaiensnaaier zou zijn. De naam haaiensnaaier dook op op twee plekken: in afgeluisterde telefoongesprekken van Dino en in de boekhouding van Soerel die toentertijd in de zaak Zuil in beslag werd genomen. De aantekening ‘100 haaiensnaaier’ uit de boekhouding betekent 100.000 gulden voor de persoon die geld moest wisselen, aldus Soerel vandaag. Hij wilde de naam van die persoon niet noemen. De voorzitter van het hof: ‘Kennelijk is de ene haaiensnaaier de andere niet.’ Dat werd bevestigd door Soerel. 

Film

Soerel zei in een verklaring voorafgaand aan zijn verhoor door de advocaat-generaal dat hij eerder deze week werd overvallen door het doorvragen van het hof over de haaiensnaaier. Vooral ook omdat het begrip dateert van lange tijd geleden, uit de periode van Zuil (van midden jaren negentig tot ongeveer 2005). Het dossier waarvoor Soerel eerder is veroordeeld tot zeven jaar voor zijn betrokkenheid bij internationale drugshandel.

De naam haaiensnaaier komt overigens uit een tekenfilm die Soerel toentertijd met zijn dochtertje had gezien, zo liet hij op zitting weten.

Rinus Holman

Tijdens de inleidende beschietingen van de zitting bleek dat het Openbaar Ministerie ook nieuwe informatie heeft ingebracht in het toch al zo omvangrijke Passage-dossier: 20 pagina’s over de moord op Rinus Holman, die in maart 2000 in zijn Mercedes in Purmerend werd doorzeefd met kogels. Naast hem zat Orminda Soerel, de zus van Dino. Zij raakte lichtgewond.

Club Esther

Ex-crimineel Rodney Geijsen, jeugdvriend van Holman eerder tegenover Crimesite: ‘Het gezin Holman had zeven broers en je moest geen ruzie krijgen met een van hen. Ik ging heel goed met hen om. Orminda kreeg nog een kogel in haar been. Er zijn veel mensen van verdacht geweest, zoals Polletje, een van de moordenaars van Club Esther. Nu ligt de zaak onopgelost op de plank.’

De politie zocht inderdaad naar een verband met de betrokkenen met de moord in Club Esther. Zowel daders als slachtoffers waren bekenden van Holman. Maar het zou ook een ripdeal geweest kunnen zijn: in de kofferbak lag ruim 1 miljoen gulden; die bleek na de moord verdwenen.