Engelsen dreven wapenhandel vanuit Amsterdamse spookwoning

De Engelsman Ian Q. ligt op 18 oktober om 17.00 uur nog diep te slapen in een woning aan de Jan van Zutphenstraat in Amsterdam als er een arrestatieteam naar binnen klapt. In het huis vinden de agenten onder andere 14 deels geladen pistoolmitrailleurs.

Door Timo van der Eng

De politie was in actie gekomen nadat er bij het Team Criminele Inlichtingen de tip was binnengekomen dat een blanke Engelse man in een woning in de Jan van Zutphenstraat grote partijen hard drugs zou bewaken.

Grand Power

Buiten de semi-automatische vuurwapens (de meeste van het merk Grand Power) vinden de agenten in de woning ook een Glock pistool en bijna een halve kilo heroïne. In een ruimte onder de keukenplint worden een weegschaal en 3 vacumeermachines aangetroffen. Onder het bed van Ian Q. liggen sealbags en een rugzak met 1600 stuks 9mm munitie. Bij Q. wordt ook een pgp-telefoon gevonden, maar volgens de verdachte is die niet van hem. In de kelderbox van de woning vinden agenten een sweeper (een apparaat waarmee onder andere afluisterapparatuur kan worden opgespoord.) ‘Allemaal spullen waarover de gemiddelde burgerman niet over beschikt’ aldus de officier van justitie donderdag op de rechtszitting tegen Ian Q.

Badkamer

De meeste wapens worden in de badkamer gevonden in een tas achter een spiegel. Het Openbaar Ministerie denkt dat de ‘schone wapens’ rechtstreeks uit de Slowaakse fabriek komen. Ze vertonen geen sporen van gebruik en waren nog verpakt. Op de Grand Power wapens waren geen serienummers te vinden. Door dit alles vermoedt het OM dat er sprake was van grootschalige professionele wapenhandel.

Vet Liverpools accent

Q., klein, netjes gekapt, wit overhemd, blauwe spijkerbroek en grijze sneakers, vertelt met een vet Liverpools accent hoe hij in de woning terecht was gekomen. Hij was na zijn aankomst in Nederland in de zomer 2 Britten (een uit Manchester en een uit Schotland) tegengekomen in een café. Zij hadden vaak met elkaar voetbal gekeken en het tweetal had hem aangeboden om gratis in de woning aan de Jan van Zutphenstraat te gaan wonen. Omdat hij krap bij kas zat, had hij het aanbod gretig aangenomen.

In paniek

Nadat hij de wapens in de woning had ontdekt was hij naar eigen zeggen in paniek geraakt. Hij had niet gedurfd de politie te bellen. Ian Q., afkomstig uit Liverpool, heeft een strafblad in Groot-Brittannië, maar daarop staan geen grote misdrijven. Het OM beschouwt hem niet als de grote man van een criminele organisatie. De officier eiste 42 maanden cel tegen de verdachte. (Tekst loopt door onder de foto.)

De gezochte Shane O’Brien verbleef waarschijnlijk eerder ook in de spookwoning in de Jan van Zutphenstraat.

Most Wanted

Volgens de officier van justitie was het appartement in de Jan van Zutphenstraat waar de wapens werden gevonden een spookwoning. Hij meldde ook dat waarschijnlijk Shane O’Brien op het eind van 2017 in de woning onder het alias Hol(l) verbleef. O’Brien staat op de Most Wanted-lijst van het Verenigd Koninkrijk. Hij wordt gezocht voor de moord op een 21-jarige man in oktober 2015. O’Brien zou het slachtoffer Josh Hanson in een bar hebben doodgestoken. Daarna zou hij met een privé vliegtuigje zijn gevlucht. O’Brien heeft een grote tattoo op zijn rug van een doodshoofd waarop een uil zit.