Deze Engelsen worden gezocht in Nederland

Een jaar geleden startten de Engelse en Nederlandse politie Operation Return IV. Dit samenwerkingsverband heeft tot doel om voortvluchtige Engelse criminelen op te sporen waarvan wordt vermoed dat ze in Amsterdam ondergedoken zitten. Van de lijst met negen namen zijn er inmiddels twee aangehouden. 

Door Timo van der Eng

Robert Gerrard (foto boven), oom van de bekende oud-Liverpoolvoetballer Steven Gerrard, heeft zichzelf enkele maanden geleden in Manchester aangegeven, omdat de grond onder zijn voeten te heet werd. ‘Uncle Bobby’ zoals Robert Gerrard in de Engelse pers wordt genoemd, zou onder andere betrokken zijn geweest bij de Turkse drugsbende die handelde vanuit Café De Ketel in Rotterdam.

Ahmed Omer

De andere man die van de lijst met gezochte Engelse criminelen is gepakt, is Ahmed Omer. Hij was naar Nederland gevlucht tijdens zijn proces in Engeland waar hij terecht stond voor grootschalige drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Hij werd bij verstek veroordeeld tot tien jaar. In Nederland hield hij zich bezig met handel in cannabis, maar werd uiteindelijk na veertien maanden toch in Engeland gearresteerd toen hij op familiebezoek was.

Zeven

Van de oorspronkelijke lijst van negen gezochte verdachten zijn er dus nu nog zeven over. Een van de personen die nog wordt gezocht is David Ungi (25). Deze babyface uit Liverpool (foto rechts) wordt ervan verdacht een tiener te hebben doodgeschoten die op een motorfiets zat. Ungi, wiens vader werd vermoord, zou zich ook hebben bezig gehouden met handel in heroïne.

Een andere verdachte op de lijst is Michael Paul Moogan, ook afkomstig uit Liverpool. Net als Robbert Gerrard zou hij betrokken zijn bij de drugsbende in Café De Ketel in Rotterdam. Moogan wordt verdacht van grootschalige import van cocaïne in Engeland.

Lijst

De National Crime Agency, te beschouwen als de Engelse variant op de FBI, heeft de lijst met verdachten binnen Operation Return IV samengesteld. Ze gaat er daarbij vanuit dat er concrete aanwijzingen zijn dat de verdachte Engelsen zich in Nederland ophouden. Bij eerdere acties in het kader van Operation Return (I, II en III) werd 80% van de verdachten opgepakt. De resultaten van Operation IV (met twee aanhoudingen op een totaal van negen gezochte mannen) vallen na een jaar vooralsnog wat tegen vergeleken met eerdere operaties.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie laat aan Crimesite weten dat dit onder andere komt doordat er op de lijst van Operation Return IV ook enkele namen staan van verdachten die bij eerdere acties van Operation Return al werden gezocht. ‘Deze verdachten zijn tot op heden nog niet gevonden en zijn dus extra moeilijk om te vinden. Hoe langer een voortvluchtige uit handen van de politie kan blijven, hoe moeilijker het wordt voor de politie om deze persoon te vinden. Maar door deze mediacampagnes blijf je de druk opvoeren en is de kans op een fout door de voortvluchtige groter.’ 

Op een rijtje

Hieronder de gezochte Engelsen op een rijtje:

David Ungi
David John Walley
Shazad Ghafoor
Shane O’Brien
Rezgar Zengana
Michael Paul Moogan
Mark Liscott