Enkelband komt in plaats van verlof

Het kabinet gaat programma's en verloven waarbij gevangenen worden voorbereid op terugkeer in de samenleving schrappen. In plaats daarvan kunnen gedetineerden vrijkomen voor een elektronische pols- of enkelband. Dat heeft het kabinet vrijdag in de ministerraad besloten.

Als gevangenen zich goed gedragen komen zij op de helft van hun gevangenisstraf in aanmerking voor een elektronische band. Van geval tot geval wordt bekeken of iemand de band daadwerkelijk gaat krijgen. Die moet in dat geval maximaal een jaar worden gedragen.

Het kabinet zegt dat de pols- of enkelband een goed alternatief is omdat veroordeelden dan goed in de gaten gehouden kunnen worden. Als een gevangene zich niet aan de regels houdt, moet hij of zij direct terug naar de gevangenis.

De veroordeelde zal thuis of op een andere vaste plek moeten blijven. Alleen voor een sollicitatie of voor een bezoek aan een arts mogen ze maximaal twee uur het huis verlaten. Als ze geen werk vinden, kunnen ze ingezet worden voor het onderhoud van overheidsgebouwen of monumenten.

Daarnaast mogen ze geen drugs of alcohol in huis hebben. Daarop wordt op onverwachte momenten gecontroleerd.

Lees ook:

Haagse rechters dragen enkelband

Rechters willen niet meer enkelbanden

Man met enkelband verdwenen

Proef: Overvallers twee jaar enkelband